Videospeler inladen...

Bankovervallen en tunnels: ideaal scenario voor Hollywoodfilm, maar het lukt niet altijd

De bankkraak in Antwerpen die gisteren aan het licht kwam, spreekt tot de verbeelding. Dieven die zich via een tunnel ongemerkt toegang verschaffen tot de kluizen van al dan niet vermogende klanten van de bank: het blijkt vooral in Latijns-Amerika een vaker voorkomend fenomeen. Altijd spraakmakend, maar niet noodzakelijk succesvol.

Dieven die 20 à 30 kluizen vakkundig van hun inhoud ontdoen nadat ze zich via een tunnel toegang hebben verschaft tot de kluizenzaal. Het is op zijn minst erg vervelend voor wie erdoor verlies lijdt, maar het is ook een teken van grondige voorbereiding en lef. Hoe groot de buit in Antwerpen is, weten we nog niet.

Diamantroof van de eeuw

Eerder waren er al enkele spectaculaire kluiskraken in Antwerpen. In 2003 was er de diamantroof van de eeuw, waarbij maar liefst 160 kluizen waren leeggehaald in het Antwerp Diamond Center. De buit bedroeg naar schatting ruim 100 miljoen euro aan diamanten, juwelen en cash. De kraak was gedurende twee jaar voorbereid. 

De bende kon uiteindelijk worden gevat omdat ze afval had gedumpt in een bos in Vilvoorde. Een naamkaartje en een kasetiket van een supermarkt leidden de speurders naar de daders. Kopstuk Leonardo Notarbartolo zou uiteindelijk 10 jaar cel krijgen.

Desondanks komen bankovervallen bij ons alsmaar minder voor, ook al omdat banken minder cash in huis hebben. Ook spectaculaire overvallen op geldtransporten worden zeldzamer, met dank aan een betere beveiliging. Blijven er de zogenoemde plofkraken op geldautomaten: vervelend in elk geval, maar niet bepaald heldhaftig. 

Lees verder onder de foto.

Een van de grootste bankroven ooit: made in Brazil

Heldhaftig: zo kan je de roof in de Braziliaanse nationale bank in Fortaleza zeker wel noemen. In 2005 dringt een bende overvallers via een tunnel van 78 meter lang het lokale kantoor van de Banco Central binnen. Ze waren de tunnel drie maanden daarvoor beginnen graven vanuit een bedrijfspand in de buurt dat ze voor de gelegenheid hadden omgeturnd tot een zogezegd tuincenter.

Tijdens een weekend slaagden ze erin de brandkoffer binnen te dringen. Ze konden vijf containers met briefjes van 50 real buitmaken, toen goed voor zo'n 56 miljoen euro. Een aantal bendeleden kon achteraf worden ingerekend. Anderen werden vermoord teruggevonden. Slechts een klein deel van de buit kon worden gerecupereerd.

Lees verder onder de foto.

Meesterkraak in Nice

Banken, tunnels en riolen: ook in de Franse badstad Nice kunnen ze daarvan meespreken. In 1976 kunnen zes krakers 40 à 50 miljoen Franse franc (zo'n 7 miljoen euro) buitmaken uit een filiaal van de Société Générale. Ze hadden een tunnel gegraven vanaf een vertakking van een riolering tot onder een bankkluis. De gang was zelfs geventileerd en afgewerkt met cement. 

Volgens de politie waren de dieven voor het weekend beginnen graven en hebben zij 48 uur in de kluis doorgebracht. De krakers hadden een kleine voedselvoorraad meegenomen bestaande uit wijn, mineraalwater, voedsel uit blik, soep en brood. Ze laten een boodschap achter op de muren van de kluis: "sans armes, ni haine, ni violence" (zonder wapens, haat of geweld, nvdr.). Er wordt één bendelid opgepakt, en die verraadt alle andere bendeleden. Bendeleider Alberto Spaggiari kan uiteindelijk ontsnappen.

Lees verder onder de foto.

1976 AP

Mislukt in Brazilië: de "grootste bankroof"

In oktober 2017 ontdekt de Braziliaanse politie in de grootstad São Paulo een 600 meter lange tunnel die met ijzeren balken is verstevigd. Het bouwwerk reikte tot onder de Banco do Brasil en begon onder een huis dat enkele maanden daarvoor was gehuurd. Daar rustten ook de verdachten van de ondergrondse tunnelwerken.

De politie was de bende al weken op het spoor en greep pas in kort voor de bankroof zou gebeuren. In totaal werden 16 mensen opgepakt. Naar verluidt waren ze van plan om een miljard reais (270 miljoen euro) buit te maken.

Bekijk de reportage over de diefstal in Antwerpen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de kluisverzekering uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen