Videospeler inladen...

Britse onderzoekers vinden lichaam in vliegtuig Sala

Britse onderzoekers hebben een lichaam gevonden in het wrak van het vliegtuig dat de vermiste voetballer Emiliano Sala vervoerde en dat zondag door een Belgisch schip werd teruggevonden. Dat meldt het Britse onderzoeksbureau, de Air Accidents Investigation Branch (AAIB). Het is nog niet duidelijk of het om de 28-jarige Argentijnse spits of om de piloot David Ibbotson gaat.

Twaalf dagen nadat het vliegtuigje waarin Emiliano Sala zat van de radar is verdwenen, werd het bevestigd: het toestel waarmee hij vanuit Frankrijk onderweg was naar zijn nieuwe club Cardiff City is gecrasht in het Kanaal, tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Een onderzoeksschip van het West-Vlaamse bedrijf GEOxyz vond het wrak van het toestel gisteren op de zeebodem.

Het bedrijf uit Zwevegem werd afgelopen weekend ingeschakeld door de AAIB van het Engelse ministerie van Defensie, legt Patrick Reyntjens van GEOxyz uit. In de buurt van het eiland Guernsey stootte het schip gisteren op het zwaar gehavende wrak van het verdwenen vliegtuig.

Anomalie

GEOxyz heeft een vloot schepen waarmee het de zeebodem in kaart brengt. Eén van die schepen, de Geo Ocean III, is zaterdagochtend vanuit Oostende vertrokken om mee te zoeken naar het wrak van het vliegtuig dat sinds 23 januari vermist werd.

De Geo Ocean III moest van het Britse leger een vierkant van 3 bij 3 kilometer uitkammen, ten noorden van het eiland Guernsey.

De exacte vindplaats werd uiteindelijk aangeduid door David Mearns, een expert in het zoeken naar scheepswrakken. Via een crowdfundingsactie van de familie van Sala was hij op de zaak gezet.

“We werden bijgestaan door een Frans schip”, zegt Patrick Reyntjens van GEOxyz. “Samen hebben we met gespecialiseerde apparatuur de zone afgespeurd, tot we zondagmiddag een anomalie vonden op de zeebodem.”

AAIB /Reuters

We hebben inderdaad het volledige vliegtuig kunnen identificeren, op de zeebodem.

Patrick Reyntjens (GEOxyz)

“Vervolgens hebben we met onze onderwaterrobot verder onderzocht of het het verdwenen vliegtuig was. En we hebben inderdaad het volledige vliegtuig kunnen identificeren, op de zeebodem”, bevestigt Reyntjens. “Het vliegtuig bleek zwaar gehavend te zijn.”

"Videobeelden toonden tragisch genoeg de aanwezigheid van een lichaam aan in het wrak", aldus de AAIB vanmiddag.  "De families van beide inzittenden zijn op de hoogte gebracht", laat de AAIB verder weten. Het onderzoeksteam bekijkt nu welke volgende stappen er kunnen ondernomen worden, na overleg met de politie en de families van de voetballer en de piloot. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal, lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

De Geo Ocean III blijft nu op de plek liggen waar het wrak gevonden is. De bemanning wacht nog op verdere instructies van de AAIB om later misschien over te gaan tot de berging van het vliegtuig. “Maar voor daarmee begonnen mag worden, moet eerst de volledige crashzone in kaart worden gebracht”, zegt Patrick Reyntjens.  (Lees verder onder de kaart.)

Expertise

Door zijn expertise wordt GEOxyz vaak ingeschakeld na ongevallen op zee. Vier jaar geleden hielp het bedrijf bij de berging van de Costa Concordia, het grote cruiseschip dat in 2012 voor de Italiaanse kust kapseisde.

Op dit moment is GEOxyz ook actief in de Waddenzee, in het noorden van Nederland, om er mee te zoeken naar de ruim 250 containers die daar begin dit jaar van een groot containerschip vielen.

Beluister het gesprek met GEOxyz-ceo Patrick Reyntjens: 

Meest gelezen