Videospeler inladen...

Greenpeace: "Verontrustend dat Schauvliege klimaatbetogers criminaliseert"

De organisatoren van het klimaatprotest en Greenpeace zijn niet te spreken over de uitlatingen van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) over de klimaatbetogers. Ze zeggen dat ze hen criminaliseert. 

Volgens Schauvliege zit er achter de klimaatbetogingen meer dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat en heeft de Staatsveiligheid haar dat ook bevestigd. "In plaats van het gigantische draagvlak te omarmen criminaliseert onze minister de burgers die in hun vrije tijd de mars hebben georganiseerd", reageert Zanna Vanrenterghem van Climate Express aan VRT NWS.

"Climate Express is een vrijwilligersorganisatie die samen met de Klimaatcoalitie de mars van 2 december heeft georganiseerd", zegt Vanrenterghem.

"Wij vragen ons af hoe het mogelijk is dat een minister van Klimaat dit soort beschuldigingen maakt en hoe het mogelijk is dat zij een organisatie als de onze niet kent. Wij vragen ons af waar ze de afgelopen 10 jaar heeft gezeten." 

Vzw Climaxi, die het nieuws uitbracht, zegt dat Schauvliege verschillende gezichten opzet naar gelang van het publiek dat ze toespreekt. "Nog erger is dat ze tweedracht probeert te zaaien tussen boeren en natuurbeschermers en de klimaatbeweging tracht te criminaliseren door de link te leggen met de staatsveiligheid", zegt woordvoerder Filip De Bodt. 

Greenpeace: "Van de pot gerukt"

Eenzelfde geluid bij Joeri Thijs van Greenpeace: "Wij zijn echt verbijsterd door deze uitspraak. Het is moeilijk om op zulke onzin te reageren. Op een moment dat mensen van alle leeftijden, en vooral ook jongeren, hun bezorgdheid tonen, komt minister Schauvliege met deze van de pot gerukte complottheorieën."

Op een moment dat mensen van alle leeftijden hun bezorgdheid tonen, komt minister Schauvliege met deze van de pot gerukte complottheorieën

Joeri Thijs, Greenpeace

Thijs is boos dat Schauvliege het draagvlak dat ze aangereikt krijgt niet omarmt, maar criminaliseert. "Deze marsen zijn massale opkomsten van honderdduizenden mensen, jongeren, ouders, kinderen. Die zijn telkens zonder incidenten of geweld verlopen. Dat de minister dit dan gaat criminaliseren, vinden wij te gek voor woorden. Bovendien is het verontrustend dat zij verwijst naar de Staatsveiligheid en zij al die mensen criminaliseert, terwijl dat blijkbaar op leugens berust."

Herbeluister hier het gesprek met Joeri Thijs van Greenpeace in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen