Videospeler inladen...

Minister Geens na terugkeer kinderen IS-strijders: "Een kind is niet verantwoordelijk voor daden ouders"

"Kinderen zijn kinderen en zij kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de daden van hun ouders." Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als reactie op de twee kinderen van een Belgische IS-strijder die vanmiddag teruggekeerd zijn uit Turkije. "Er zijn nog oorlogen geweest waar kinderen zijn geboren."

Twee jonge kinderen van een Belgische IS-strijder zijn vanmiddag geland in ons land. De rechter besliste eind vorig jaar dat de regering er alles aan moest doen om de kinderen naar België te halen. Hun moeder vertrok zes jaar geleden naar het IS-kalifaat, waar ze zwanger werd van de twee. De vader van de kinderen, een IS-strijder, kwam om in Syrië. De vrouw zit vast in een cel. 

Ongerustheid over de terugkeer is volgens minister van Justitie Koen Geens niet nodig. "Het gaat hier over kleine kindjes, die volgens experten nauwelijks terreurtechnieken aangeleerd kunnen hebben", zegt hij in "Het Journaal". "Ze kunnen uiteraard een psychisch of fysisch trauma hebben. Maar kinderen zijn kinderen. En zij kunnen niets doen aan de misdrijven van de ouders, hoe erg die ook zijn. Ik denk dat we hier mild tegenover moeten staan."

"Onze samenleving is bijzonder gespecialiseerd in de opvang van mensen. Als we niet in staat zijn om met psychologische en medische hulp dat te vermijden (dat ze later nog radicaliseren, nvdr.), dan zou dat een nederlaag zijn voor onze samenleving."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Geens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen