Hongaarse bedrijfsleider en medewerkers krijgen celstraf na milieuramp

De verantwoordelijken van het bedrijf dat in 2010 de grootste ecologische ramp ooit in Hongarije veroorzaakte, zijn veroordeeld tot straffen die oplopen tot 2,5 jaar cel. Een lek in een opslagreservoir van een aluminiumfabriek in Ajka, zo'n 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Boedapest, veroorzaakte op 4 oktober 2010 een ecologische ramp.

Behalve tien doden en meer dan 100 gewonden werd ook meer dan 800 hectare landbouwland overspoeld met een laag rood slib van enkele millimeters tot meer dan 20 centimeter.

Een rechtbank in Györ achtte de voormalige directeur, Zoltan Bakonyi, en negen medewerkers, onder meer schuldig aan dood door schuldig verzuim. Bakonyi kreeg 2,5 jaar cel. Zijn adjunct kreeg 2 jaar. Zeven anderen kregen voorwaardelijke straffen. Vijf anderen zijn vrijgelaten.

Tijdens een eerste proces in 2016 werd iedereen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie was in beroep gegaan en het proces moest opnieuw gedaan worden voor een rechtbank van eerste aanleg. 

Meest gelezen