Videospeler inladen...

Minister Joke Schauvliege (CD&V) geeft fout toe na "complotspeech": "Heb geen contact gehad met Staatsveiligheid"

"Mijn uitspraak over de Staatsveiligheid klopte niet." Dat geeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) toe in "De ochtend" op Radio 1. In een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat had ze gesuggereerd dat ze "weet wie er achter de klimaatbetogingen zit, Staatsveiligheid heeft dat ook bevestigd". 

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) geeft nu toe dat ze nooit rechtstreeks contact gehad heeft met de Staatsveiligheid over de klimaatmarsen van de laatste weken. "Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb mij vergaloppeerd", zegt ze daar nu over in "De ochtend" op Radio 1. Ze excuseert zich ook: "Ik heb inderdaad een fout gemaakt."

"Niet om het goed te praten, maar de voorbije weken heb ik heel veel bagger over mij heen gekregen op sociale media, via sms, via mail", klinkt het. "Voorbije week was een heel drukke week, ik heb weinig geslapen, en ik heb mij laten meesleuren door een bepaalde frustratie en emotie." 

Schauvliege heeft de beelden opnieuw bekeken, zegt ze: "Ik ben wel wat geschrokken van hoe ik het gezegd heb en wil me daarvoor excuseren. Ik ben ook maar een mens en kan mij ook weleens vergissen." Op de vraag of ze nog het vertrouwen blijft krijgen als minister in de Vlaamse regering kan ze geen antwoord geven. "Tot nu toe denk ik van wel."

Herbeluister hier het gesprek met Joke Schauvliege in "De ochtend" op Radio 1:

"Ik weet wie achter die beweging zit"

"Toen ik 3,5 jaar geleden startte als minister van Natuur, zeiden een aantal natuurorganisaties: wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. We zullen ook betogingen doen, maar in andere richtingen", zei Schauvliege tijdens de toespraak. "Wat ik de voorbije weken zie, doet mij daaraan denken." Ze refereerde hier aan een boerenbetoging in Gent uit 2003 die gericht was tegen haar voorgangster Vera Dua (Groen). Dua werd daarbij afgeschilderd als "groene hoer" en het boerenprotest wordt als medeoorzaak gezien van de electorale ondergang van het toenmalige Agalev.

Ik kan garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan enkel spontane solidariteitsactie van het klimaat

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) bij het ABS (2 februari)

De klimaatbeweging als hefboom om de electorale ondergang van Joke Schauvliege te bewerkstelligen? "We moeten ons daar bewust van zijn. Veel mensen die daarin meestappen, beseffen ook niet dat ze onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet."

Schauvliege was stellig. "Ik weet wie achter die beweging zit, zowel achter de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars. Dat hebben ze mij ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Ik kan dus garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan enkel een spontane solidariteitsactie van het klimaat." Opvallend, aangezien betogingen opvolgen an sich niet tot de wettelijke opdracht van Staatsveiligheid behoort.

De volledige toespraak van Joke Schauvliege is hieronder te bekijken. Het bewuste fragment start vanaf minuut 6:

Een tiental dagen geleden klonk Schauvliege helemaal anders in "De ochtend" op Radio 1. Toen zei ze dat ze de jongeren die op straat komen voor het klimaat "enorm dankbaar is omdat ze het draagvlak helpen vergroten".

Toen vond ze het nog mooi om te zien hoe zoveel jongeren zich engageren. "Ik voel mij gesterkt en gesteund in het verdere beleid dat we moeten voeren", liet ze toen nog optekenen.  

"Belediging voor het engagement van de jongeren"

"De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren", zo reageerde Youth for Climate op de speech van Vlaams minister Schauvliege. "Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december", stelt Youth for Climate in een reactie op zijn Facebookpagina.

De klimaatjongeren ontkennen volledig dat ze gestuurd worden vanuit een complot. "De verontwaardiging die we hierover terecht voelden is thuis aan onze eigen keukentafel ontstaan nadat we hoorden over de acties van Greta Thunberg. Greta is de grote inspirator van alle klimaatspijbelaars in heel Europa en zo ook voor ons en onze beweging Youth For Climate. Aan die keukentafel beslisten we iets te doen. Daar was niemand bij en dat was ook niet nodig: het gaat slecht met het klimaat, we zijn kwaad en dat willen we tonen", aldus Youth for Climate.

De klimaatspijbelaars blijven uiterst positief en hopen nog altijd "op een constructief en positief antwoord vanuit de politiek, een samenwerking over alle partijgrenzen heen die klimaat vooropstelt en vooral daadkrachtig de problemen aanpakt".

Staatsveiligheid zelf wenste niet te reageren.

"Minister waarschuwt voor polarisering"

Minister Schauvliege wilde gisteren eerst enkel schriftelijk toelichting geven bij haar uitspraak. "De minister is blij dat zoveel jongeren het draagvlak voor toekomstige bijkomende en moeilijke klimaatmaatregelen vergroten", liet haar woordvoerder weten. "Zij waarschuwt voor een polarisering tussen landbouw en natuur door de persoonlijke anekdote over de betogingen uit 2004. Zij geeft nog informatie mee over de klimaatbetogingen die zij zaterdag op de dag van de nieuwjaarsreceptie had vernomen."

Maar later op de avond leek ze zich toch te realiseren dat er wat mis was met haar toespraak. "Ik heb mijn speech herbekeken en heb mij in het vuur van mijn betoog inderdaad te fors en fout uitgedrukt over de staatsveiligheid", twitterde ze. "Excuses aan wie daar aanstoot aan neemt."

Bekijk de reportage over de uitspraak van Schauvliege uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen