Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Jonge buitenstaander eist presidentschap op in El Salvador

In El Salvador, in Centraal-Amerika, stuurt de voormalige burgemeester van San Salvador, Nayib Bukele,  de traditionele partijen wandelen. Wellicht haalt de 37-jarige Bukele het al in de eerste ronde van de conservatieve ARENA én van de socialistische FMLN. Met bijna alle stemmen geteld, zou Bukele een absolute meerderheid halen van bijna 54 procent.  Een echte breuk met het verleden. 

Nayib Bukele noemde zich tijdens de campagne de kandidaat van de verandering. Hij sprak de Salvadoranen aan die genoeg hebben van dertig jaar traditioneel bestuur. De afgelopen decennia hadden telkens de conservatieve en nationalistische partij ARENA en de voormalige linkse guerrillabeweging FMLN de macht. Hun bestuur werd gekenmerkt door corruptieschandalen en een slabakkende economie. Bukele beloofde de corruptie aan te pakken en fors te investeren in infrastructuur. 

"Historische dag"

Bukele sprak gisteravond zijn aanhangers toe op een plein in San Salvador dat hij zelf nog had laten renoveren toen hij burgemeester was tussen 2015 en 2018. Hij eiste de overwinning op nadat hij 54 procent van de stemmen achter zich had gekregen. Tot nog toe is 88 procent van de stemmen geteld, maar de twee tegenstanders van Bukele hebben hun nederlaag al toegegeven. 

Bukele haalt dus in de eerste ronde al een absolute meerderheid en speelt de twee traditionele partijen meteen naar huis.  Dat maakt duidelijk dat de kiezers erg gefrustreerd waren over de gang van zaken in El Salvador.  Het land is sinds het einde van de burgeroorlog in 1992 afwisselend bestuurd door rechtse en linkse presidenten. Nayib Bukele had het in zijn overwinningstoespraak dan ook over een historische dag.

(Lees verder onder de foto.)

Deze dag is historisch voor ons land. Op deze dag heeft El Salvador het tweepartijensysteem vernietigd.
Nayib Bukele, presidentskandidaat El Salvador
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Uitdagingen

Nayib Bukele was lid van de socialistische FMLN, die met Salvador Sánchez Cerén de laatste president leverde, tot hij er in 2017 werd uitgezet. Hij wilde zijn eigen partij oprichten, maar omdat die niet op tijd erkend kon worden voor de verkiezingen, trad hij aan voor het conservatieve GANA (Grote alliantie voor nationale eenheid, of "win" in het Spaans), dat in 2010 afsplinterde van de grote conservatieve en nationalistische ARENA.

Als de kiescommissie de overwinning van Bukele bevestigt, dan wachten hem veel uitdagingen. In eigen land moet hij opboksen tegen een parlement waarin zijn kleine partij GANA maar 11 van de 84 zetels heeft. In het buitenland is het vooral uitkijken naar de reactie van de Amerikaanse president Trump. Die heeft er al herhaaldelijk mee gedreigd om de subsidies voor El Salvador - en buurlanden Guatemala en Honduras - in te trekken als het niet meer doet om de migratie naar de VS tegen te houden. 

Vluchten voor misdaadgeweld en armoede

Met 1,4 miljoen maken de Salvadoranen na de Mexicanen de grootste migrantengemeenschap uit in de Verenigde Staten. Veel inwoners vluchten uit het dichtstbevolkte land in Centraal-Amerika omdat ze het geweld van misdaadbendes beu zijn. Ook de armoede blijft een oud zeer: een derde van de inwoners leeft onder de armoedegrens. Volgens de Wereldbank is het gemiddelde inkomen 3,5 dollar per dag.  Ook de voorbije maanden zijn nog duizenden Salvadoranen opgetrokken naar de Amerikaanse grens met Mexico. 

AFP or licensors

Meest gelezen