Videospeler inladen...

Twee kinderen van IS-strijders terug in ons land vanuit Turkije, grootmoeder mag hen opvangen

Twee kinderen van IS-strijders zijn vanuit Turkije teruggekeerd naar ons land. Een rechter verplichtte de regering eerder om de kinderen terug te halen. De jeugdrechter besliste ondertussen dat ze bij hun grootmoeder mogen verblijven.

Eind vorig jaar besliste de Brusselse kortgedingrechter dat de regering de twee meisjes van 2 en 4, die in Turkije vastzaten, moest terughalen naar ons land. De kinderen zaten er al meer dan een jaar vast. Hun moeder vertrok zes jaar geleden vanuit Beringen in België naar het IS-kalifaat, waar ze zwanger werd van de twee. De vader van de kinderen, een IS-strijder, kwam in Syrië om. De vrouw vluchtte daarop eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië naar Turkije. Daar zit ze nu een celstraf uit. Ze werd in april vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel voor terrorisme.

Hun Limburgse oma, Rachma, reisde de voorbije tijd regelmatig op en af naar Turkije om haar kleinkinderen te zien en te verzorgen. Ze probeerde hen terug te halen naar ons land, maar dat was niet eenvoudig, omdat de twee kleine kinderen in Syrië geboren zijn, en dus geen Belgische geboorteakte of identiteitsdocumenten hadden.

Voor die papieren is nu gezorgd, en zo konden de twee kinderen onder begeleiding met het vliegtuig naar ons land terugkeren. De jeugdrechter besliste vanavond dat de kinderen bij de grootmoeder mogen blijven. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen