Videospeler inladen...

Paus in Abu Dhabi: "Geweld kan nooit worden gerechtvaardigd in naam van religie"

Tijdens zijn historische bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten heeft paus Franciscus al het geweld veroordeeld dat in naam van religie wordt gepleegd. Dat deed hij in een toespraak tijdens een interreligieuze bijeenkomst die werd bijgewoond door honderden vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten.

De paus is  voor het eerst op bezoek op het Arabische schiereiland, de regio waar 1.400 jaar geleden de islam ontstond. Zijn historische bezoek staat in het teken van toenadering tussen verschillende religies.

In zijn toespraak riep de paus op om oorlogen te stoppen. Hij verwees naar het geweld in Jemen, Syrië, Irak en Libië. De paus veroordeelde ook al wie in naam van religie geweld pleegt. "Oorlog brengt niets dan ellende, wapens brengen enkel dood", sprak hij. 

De paus vroeg dat alle godsdiensten meer inspanningen zouden leveren om oorlogen en ongelijkheid de wereld uit te helpen. "De tijd is gekomen dat alle godsdiensten zich actiever, moedig, onbevreesd en oprecht inzetten om de mensheid verder op weg te helpen in de richting van verzoening, hoop en vrede", zei hij. "Of we bouwen samen aan de toekomst, of er zal geen toekomst zijn."

Groot-imam Al Tayeb: "Omhels je christelijke broeders en zusters"

Tijdens de interreligieuze bijeenkomst bracht ook Ahmed al-Tayeb de broederlijkheid tussen moslims en christenen onder de aandacht. Al Tayeb is de imam van Al-Azhar, de belangrijkste soennitische instelling in het Midden-Oosten. "Omhels je christelijke broeders en zusters, zij zijn je gezellen", zei hij. "Ze staan dicht bij ons, er zijn speciale banden tussen ons".

Al Tayeb richtte zich ook tot de christenen in het Midden-Oosten. "Ik heb liever dat jullie je geen minderheid noemen", zei hij. "Jullie zijn geen minderheid, maar burgers op elke manier. Laten we die term opzij zetten". De moslims in het Westen riep hij op zich te integreren en de plaatselijke wetten te gehoorzamen, maar ook hun identiteit te bewaren." 

Tijdens de bijeenkomst ondertekenden de paus en de imam een gemeenschappelijk document waarin de onderlinge verbondenheid tussen de godsdiensten wordt benadrukt. "Allen die in hun hart in God en in de mensheid geloven, moeten zich samen verenigen tegen extremisme en voor verdraagzaamheid en broederschap", zo was de boodschap. Het document is tegelijk een oproep aan de politieke wereldleiders om bloedvergieten en conflicten te beëindigen.

Morgen sluit paus Franciscus zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten af met een misviering in een groot stadion in Abu Dhabi, waar 130.000 gelovigen worden verwacht.

Bekijk de reportage uit "Terzake" over het pausbezoek hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen