Videospeler inladen...

20 tot 30 kluizen gekraakt in Antwerps bankkantoor, klanten reageren ongerust

Klanten reageren ongerust na de inbraak gisteren bij BNP Paribas Fortis in Antwerpen. Bij een spectaculaire inbraak werden volgens onze bronnen twintig tot dertig kluizen gekraakt. Vanmorgen verzamelden klanten massaal aan het kantoor, maar de bank verduidelijkt voorlopig niet welke kluizen werden gekraakt. Iedereen moet eerst een verklaring op eer afleggen over de inhoud van hun kluizen. "Veel mensen hebben er niet alleen geld of juwelen liggen, maar ook persoonlijke spullen", vertelt een klant. 

Gisterenmiddag werd een inbraak vastgesteld in het bankkantoor van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen. Inbrekers raakten op spectaculaire wijze in de kluizenzaal, via tunnels verbonden met de riolering. Volgens onze bronnen werden twintig tot dertig kluizen gekraakt, al kan BNP Paribas Fortis, noch de politie zeggen of er buit werd gemaakt en hoe groot die dan zou zijn. Het parket spreekt wel van een "zware diefstal".

Verklaring op eer

Vanmorgen verzamelde een vijftigtal klanten aan het bankkantoor. Ze willen weten of hun kluis werd gekraakt. Voorlopig geeft de bank daar geen duidelijkheid over. Eerst moet iedereen een verklaring op eer afleggen over de inhoud van hun kluis. Pas later krijgen ze te horen of er in hun kluis werd ingebroken, verduidelijkt bankenkoepel Febelfin.

Veel mensen hebben er niet alleen geld of juwelen liggen, maar ook persoonlijke spullen

Klant bij BNP Paribas Fortis in Antwerpen

Klanten reageren ontevreden op die procedure. "Dat heeft toch geen zin?", reageert een klant verbolgen. "Als ik weet of mijn kluis gekraakt is, kan men invullen wat men had. Maar nu weet ik niets." Volgens de man hebben veel mensen ook emotioneel waardevolle spullen in de kluizen liggen: "Veel mensen hebben er niet alleen geld of juwelen liggen, maar ook persoonlijke spullen", zegt hij. "Ik ben ongerust, en ontevreden", vertelt een andere klant.  

Het is drummen in het bankkantoor van BNP Paribas Fortis: 

De klanten vragen duidelijkheid over welke kluizen werden gekraakt. "Ik heb gevraagd om een lijst te geven van de nummers die niet gekraakt zijn, maar dat mogen ze niet bevestigen", klinkt het. "Het gaat enkel om een 'ja' of een 'nee'", horen we elders. "Als het dan 'ja' is, kunnen we er niets aan doen en zijn we alles kwijt. Dan gaat het om verzekeringen. Als het 'nee' is, begrijp ik ook wel dat we niet meteen bij die kluis kunnen. Dat begrijpen we wel. Maar dan hebben we tenminste zekerheid. Nu komt er totaal geen informatie."

Bekijk hier hoe de klanten bij BNP Paribas Fortis reageren: 

Videospeler inladen...

Onderzoek

Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor diefstal door middel van braak, inklimming en/of met valse sleutels en bendevorming. Het parket herhaalt dat "de omvang van de buit verder wordt onderzocht". "Daar kan op dit moment niet meer informatie over gegeven worden", luidt het persbericht. Om meer zicht te krijgen op de zaak, gebruikt het parket nu camerabeelden en worden er getuigen verhoord. Het labo van de federale politie heeft tot diep in de nacht een uitgebreid onderzoek gedaan in de bank, de tunnels, de rioleringen en het huis in de Nerviërsstraat waar de tunnel uitkomt. Over de dader(s) is nog niets bekend. 

Op deze plattegrond zie je hoe de tocht van het pand in de Nerviërsstraat tot in het bankkantoor precies liep: 

Politiediensten duiden met blauwe verf op de grond aan hoe de tunnels ondergronds lopen: 

De deur naar de kelder in de Nerviërsstraat, waar de eerste tunnel vertrekt richting de riolering: 

Videospeler inladen...

Volgens Aquafin, dat de riolering beheert, was de tocht naar het bankkantoor gevaarlijk. Bekijk hier waarom: 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen