Sociale onrust bij Coca-Cola, vakbonden dienen stakingsaanzegging in

Bij frisdrankproducent Coca-Cola heerst sociale onrust na de nieuwe herstructurering die het bedrijf eind vorige maand heeft aangekondigd. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging ingediend.

Coca-Cola maakte in januari plannen bekend om twee van haar vijf distributievestigingen te sluiten, in Hasselt en Heppignies. Daarnaast wil het bedrijf ook de verkoop via automaten vereenvoudigen. 132 banen worden bedreigd.  

De vakbonden hekelen de nieuwe herstructurering. "Dit is de 27e herstructurering in minder dan 20 jaar tijd", aldus ABVV Horval-secretaris Bjorn Desmet.

Er is ook ongerustheid over plannen om een deel van de distributie-activiteiten onder te brengen in een nieuwe juridische entiteit, die niet langer onder het paritair comité van de voedingsindustrie zou vallen. "Dat is voor ons onbespreekbaar".

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend. "De sociale vrede kan niet langer worden gewaarborgd. Acties zijn niet uitgesloten", waarschuwen de bonden. Ze wachten nu het antwoord van de directie af. Zelf zijn ze niet meer van plan deel te nemen aan het sociaal overleg.

Bij Coca-Cola in ons land werken meer dan 2.000 mensen.

Meest gelezen