Staking bij De Lijn in Limburg, ook alle chauffeurs van onderaannemers staken mee

In Limburg wordt bij busmaatschappij De Lijn vanmorgen gestaakt. Ook bij de onderaannemers hebben alle chauffeurs het werk neergelegd. Dat meldt Steven Steyaert van ABVV. "De chauffeurs hebben de afgelopen dagen de klik gemaakt: ze beseffen dat ze hetzelfde loon krijgen als hun collega's die voor De Lijn werken, maar wel het vuile werk moeten opknappen", zegt Steyaert. Er rijden zo goed als geen bussen in de provincie.

"Niemand is vandaag nog buitengereden", zegt Steyaert. "Dat feit is een belangrijke kering: het is bij mijn weten de eerste keer dat ook bij de onderaannemers het werk zo algemeen wordt neergelegd. We hebben dit weekend veel contact gehad met de mensen, en zij zeggen ons dat het genoeg is. Ze willen dat De Lijn met hen rekening houdt."

Er is nog overleg geweest tussen de directie van De Lijn en de chauffeurs. "Maar bij dat overleg was het personeel van de pachters niet betrokken", zegt Steyaert. "Daarover hebben we heel boze reacties gekregen. De problemen die aangekaart worden, zoals de hoge flexibiliteit die De Lijn vraagt, treffen deze chauffeurs nog meer."

Geert Witterzeel van ACV verwees vrijdag al naar de nieuwe dienstregeling als reden voor de sociale onrust. "De chauffeurs moeten heel de tijd op en af rijden", zegt de vakbondsman. "We hebben geprobeerd een oplossing te zoeken, maar die werd niet gevonden. De chauffeurs willen nu het werk neerleggen, en ik kan ze geen ongelijk geven."

Bij De Lijn gaat het om ruim 200 chauffeurs, en volgens Steyaert gaat het bij de pachters om zowat 180 personeelsleden.

Meest gelezen