Theoretisch rijexamen oefenen op gratis website van de overheid: "De slaagpercentages dalen al jaren"

Oefenen voor je theoretisch rijbewijs kan voortaan op de gratis website www.mijnrijbewijsb.be van de Vlaamse overheid. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Tot nu toe bestonden daar alleen papieren handboeken voor, of websites die niet door de overheid ondersteund werden. De bedoeling is dat meer kandidaten zouden slagen voor het theoretische examen.

Je kon voor je theoretisch rijexamen al oefenen op websites, maar dat zijn privé-initiatieven die niet ondersteund worden door de Vlaamse overheid én je moet er vaak betalen om te oefenen. Op de nieuwe site staat altijd de meest recente versie van de wegcode en je kan er gratis oefenen en proefexamens afleggen. "Je kan er dus niet alleen theorie studeren, maar ook oefenen met meerkeuzevragen en videovragen", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Die proefexamens lijken sterk op de échte examens en je krijgt er bovendien feedback op je resultaat."

Door de nieuwe oefenwebsite zou het slaagcijfer bij het theoretisch rijexamen omhoog moeten gaan. "We zien al jaren dat dat slaagcijfer daalt. Niet alleen sinds de hervorming van het theorie-examen in 2017, dat was daarvoor al aan de gang. Dus we vonden het wel nodig om zoveel mogelijk theorie op een hapklare manier aan te bieden aan zoveel mogelijk mensen", zegt De Dobbeleer. "De wegcode wordt ook steeds moeilijker, er komen regels bij, en dus is deze website ook ideaal voor mensen die al een rijbewijs hebben, maar hun kennis willen opfrissen."

Wie het proefexamen op de website goed aflegt, kan met een gerust hart naar het examencentrum: "Die examens zijn heel realistisch, met 50 vragen. En ook de puntenberekening is zoals op het echte examen. Als je slaagt in het proefexamen op de website, dan heb je een reële kans om ook te slagen bij het echte examen."

De pap in de mond?

Wordt het nu niet al té makkelijk om te slagen voor dat theoretisch examen, als de overheid bij wijze van spreken de vragen al voorkauwt? De Dobbeleer: "Het is niet de pap in de mond geven. Het is mensen zo goed mogelijk voorbereiden op dat examen. Niemand heeft er belang bij dat mensen niet slagen en nog eens moeten terugkomen en betalen voor een tweede examen."

Om je praktijkexamen te oefenen, bestond er al de gratis app "rijbewijzer" van de Vlaamse overheid.

Meest gelezen