Videospeler inladen...

Ultima's voor Jan Decorte en Sigrid Vinks, Tamino, Lukas Dhont en Otobong Nkanga

Theatermakers Jan Decorte en Sigrid Vinks hebben de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste gekregen van de Vlaamse overheid. Ook zanger Tamino, regisseur Lukas Dhont, kunstenares Otobong Nkanga, schrijver Peter Verhelst en het vernieuwde Bokrijk mogen een Ultima mee naar huis nemen. Vanavond reikte minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD) de twaalf Vlaamse Cultuurprijzen uit in de AB in Brussel. 

De Ultima's of Vlaamse Cultuurprijzen worden elk jaar uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties en gezelschappen. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur.

De hoofdprijs is de prijs voor Algemene Culturele Verdienste en die gaat dit jaar naar theatermakers Jan Decorte en Sigrid Vinks. Het is de eerste keer dat een duo de prijs in ontvangst neemt. Decorte en Vinks treden in de voetsporen van onder anderen Hugo Claus, Raoul De Keyser, Jan Hoet, Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Decleir, Guy Mortier en Viviane De Muynck. 

"Wij leven samen en wij maken samen kunst en dat is alles wat er is", reageert Sigrid Vinks. "Wij zijn verliefd op elkaar. Wij stralen dat uit gewoon. Wij maken daarvan bikkelharde kunst", vult Jan Decorte aan. "Schoonheid creëren dat is wat mensen het meest gelukkig maakt", besluit Vinks.

© Stefaan Temmerman

"Jan Decorte heeft, samen met zijn zielsverwant en kompaan Sigrid Vinks, het pad geëffend voor een nieuwe vorm van theatrale vertelling en talloze podiumkunstenaars geïnspireerd", zegt de jury. "Telkens opnieuw verleggen ze de grenzen, zonder enige toegeving aan de mode van het moment. Samen bewandelen Jan en Sigrid de weg naar een essentie die hen telkens nieuwe avonturen doet beleven. Ze zijn onlosmakelijk verbonden en het past dan ook dat niet alleen Jan Decorte, maar ook Sigrid Vinks deze Ultima voor Culturele Verdienste mag ontvangen."

De prijs voor Algemene Culturele Verdienste is 20.000 euro waard en een award gemaakt door Stefaan Dheendene. 

(lees voort onder de video)

Bekijk hier het portret dat de organisatie maakte van laureaten Jan Decorte en Sigrid Vinks:

Videospeler inladen...

Naast de prijs voor Algemene Culturele Verdienste zijn er nog elf Ultima's te verdelen. In de categorieën Muziek en Film krijgen jonge snaken Tamino (21) en Lukas Dhont (27) alle lof. Zanger Tamino brak in 2017 door met de hit "Habibi" en bracht vorig jaar zijn debuutalbum "Amir" uit. "Hoewel hij nog jong is, spreekt zijn muziek een enorm breed publiek aan", vindt de jury. "Zowel zijn stem, muzikale kwaliteiten als teksten zijn ijzersterk en het geheel vormt een authentieke stijl." 

© Stefaan Temmerman

Regisseur Lukas Dhont maakte veel indruk met zijn debuutfilm "Girl". De film legde in binnen- en buitenland al een indrukwekkend parcours af. Zo won de film de prijs voor beste debuut op het Filmfestival van Cannes, als eerste Vlaamse film ooit. "Lukas levert op zijn 26 jaar een pracht van een debuut af", zegt de jury. "Hij stapt weg van het hokjesdenken. Zijn veelzijdigheid, koppigheid, doorzettingsvermogen, lef en durf geven blijk van een verfrissende open mind waar we nog veel meer van willen zien."

© Stefaan Temmerman

In de categorie Letteren gaat de Ultima naar schrijver Peter Verhelst. Hij  maakte een overweldigende indruk op de jury met zijn roman "Voor het vergeten". In dat boek bekampt hij het verdriet over de dood van zijn moeder met zijn volledige taalarsenaal. "Verhelst overstijgt met deze krachttoer zichzelf en hiermee bevestigt hij opnieuw zijn unieke plaats in de Vlaamse Letteren." 

© Stefaan Temmerman

De Ultima voor Beeldende Kunst gaat naar Otobong Nkanga, een kunstenares die in Antwerpen woont en werkt. Ze heeft Nigeriaanse roots. In 2017 nam ze deel aan "Dokumenta 14" in Kassel en Athene en ze won dat jaar ook de Belgian Art Prize. Ze vertrekt in haar werk altijd vanuit het tekenen, maar ze druk zich ook uit via andere media, zoals performance, foto- en videowerk en textiel. "De manier waarop Nkanga de heldere analyse van de eigen tijd combineert met een bijzondere sensibiliteit maakt indruk", vindt de jury. 

© Stefaan Temmerman

Opvallend is dat ook het domein Bokrijk in de prijzen valt. Het openluchtmuseum, dat vorig jaar zijn 60e verjaardag vierde, is laureaat in de categorie Cultureel Ondernemerschap. Bokrijk is al sinds jaar en dag een vaste waarde in Vlaanderen, maar het kreeg af te rekenen met een stoffig en oudbollig imago. Het project BKRK (Bokrijk brandmerkt) wou Bokrijk nieuw leven inblazen door aan te tonen dat het vakmanschap van weleer, nog altijd relevant is. En daar is het openluchtmuseum volgens de jury in geslaagd. "Ondernemen vraagt durf en toekomstgericht inzicht. Bokrijk is via BKRK op een unieke ondernemende manier future proof gemaakt voor de komende generaties." 

© Stefaan Temmerman

Verdere winnaars van een Ultima:

 • Amateurkunsten: The Ostend Street Orkestra
  Een muziekorkest met een 25-tal muzikanten van erg uiteenlopende sociale en muzikale achtergronden. Jazzmuzikanten Ilse Duyck (Ilse Duyck Group), Giovanni Barcella (BackBack), Bart Maris (Flat Earth Society) en Yamen Martini (Jaune Toujours) zijn de vaste coaches.
© Stefaan Temmerman
 • Architectuur: Marc Dubois
  Hij neemt een unieke positie in in het architectuurlandschap in Vlaanderen. Als lesgever aan Sint-Lucas inspireerde hij vele generaties architecten. Hij heeft ook heel wat publicaties over architectuur op zijn naam staan en hij introduceert architectuur bij een ruimer publiek via lezingen, cursussen en rondleidingen. 
© Stefaan Temmerman
 • Circus: Danny Ronaldo
  Hij behoort tot de zesde generatie van Circus Ronaldo, een van de bekendste circusfamilies van het land. Van de intussen legendarische voorstelling "La Cucina dell'Arte" speelden Danny en zijn broer David ondertussen al meer dan 500 voorstellingen in meer dan 20 landen. Vorig jaar creëerde Circus Ronaldo met de nieuwe voorstelling "Swing" een springplank voor jonge artiesten.
© Stefaan Temmerman
 • Immaterieel Erfgoed: Reveil
  Een non-profitproject dat mensen op Allerheiligen dichter bij elkaar brengt met muziek, dans en lokale levensverhalen. Vorig jaar was "Reveil" aan zijn vijfde editie toe. Vlaamse fanfares en artiesten speelden op meer dan 100 begraafplaatsen intieme optredens.
© Stefaan Temmerman
 • Podiumkunsten: d e t h e a t e r m a k e r
  De theaterwerkplaats begeleidt, ondersteunt, faciliteert en omkadert het ontwikkelingsproject van jonge podiumkunstenaars en theatercollectieven. Drijvende kracht is Elsemieke Scholte. De voorbije tien jaar lanceerde d e t h e a t e r m a k e r heel wat jong talent.
© Stefaan Temmerman
 • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen
  Het platform coördineert en informeert alle burgerinitiatieven die zich inzetten voor asielzoekers, vluchtelingen, migranten en uitgewezen personen. Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen ontving in 2018 de Prijs voor de Democratie.
© Stefaan Temmerman

De winnaars van de Ultima's krijgen 10.000 euro en een Ultima-award gemaakt door Stefaan Dheedene. 

BILL Award

Naast twaalf Ultima's is ook nog de BILL Award uitgereikt. Dat is een prijs voor jong artistiek talent. De winnares dit jaar is de Antwerpse woordkunstenaar Hind Eljadids, die bekroond wordt voor haar geëngageerde slam poetry.

© Stefaan Temmerman

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen