Van Quickenborne vindt vaste sluitingsdag "betuttelend": "Moeten winkels open zijn vanaf 9 uur?" 

Ook Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil af van de vaste sluitingsdag voor winkels. Eerder diende N-VA daarover een wetsvoorstel in. "Geef mensen meer vrijheid, dan zullen ze gewapend zijn tegen de concurrentie van het internet", zegt Van Quickenborne als maandaggast in "De ochtend" op Radio 1. Hij laat ook zijn licht schijnen over andere actuele onderwerpen. 

Ook de liberalen van Open VLD willen af van de verplichte sluitingsdag voor winkels. De huidige regels zijn "betuttelend" en "absurd", zegt burgemeester van Kortrijk en West-Vlaams Kamerlijsttrekker Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De ochtend". De partij benadrukt dat het in 2015 al een wetsvoorstel indiende om de sluitingsuren te versoepelen. Toen stemde N-VA tegen, maar gisteren maakten Valerie Van Peel en Werner Janssen een eigen voorstel bekend. "Voortschrijdend inzicht", vindt Van Quickenborne. 

Winkels zullen volgens het wetsvoorstel van N-VA open kunnen blijven tot 21 uur 's avonds, iets wat nu enkel kan op vrijdag of op een werkdag voor een feestdag. Raakt het wetsvoorstel door het parlement, dan gaat ook de vaste sluitingsdag op de schop. 

"Vandaag zie je de moordende concurrentie van het internet", zegt Van Quickenborne. "Het internet kent geen sluitingsuren. Geef zelfstandigen de kans om open te zijn tot 21 uur of 22 uur 's avonds. Avondshopping is een succes, de eerste zondag winkelen is ook een groot succes. Laat de consumenten meer vrijheid, dan zal je zien dat handelaars ook beter gewapend zijn tegen de concurrentie van het internet", vindt hij. 

Vandaag zie je de moordende concurrentie van het internet. Het internet kent geen sluitingsuren. Geef zelfstandigen de kans om open te zijn tot 21 uur of 22 uur 's avonds

Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Gisteren reageerde zelfstandigenorganisatie NSZ al dat het niet gelooft in de maatregel. Die zal kleinhandelaars net schaden, geloven zij. "Het is geen evidentie om met de krapte op de arbeidsmarkt personeel te vinden dat op atypische uren moet werken. Als ze het personeel vinden, zal dat de personeelskost verhogen zonder dat daarom de omzet stijgt", klinkt het in een persbericht. Bovendien verhoogt het de werkdruk op de zelfstandigen: "85 procent van de handelaars vindt dat openingsuren tot 21 uur niet te verzoenen zijn met een privé- of gezinsleven", aldus nog NSZ. Ook werkgeversorganisatie Unizo is kritisch.

Van Quickenborne is het niet eens met de redenering dat kleinhandelaars onder de maatregel zullen lijden. "Grote zaken moeten misschien wel meer rekening houden met CAO's met de vakbonden en misschien wel meer betalen voor personeel", zegt hij. "In Nederland en op andere plaatsen zie je dat openingsuren meer en meer geliberaliseerd worden. Dat is een tendens die je niet kan tegenhouden", vindt Van Quickenborne. 

Beluister hier het interview met Vincent Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1: 

Over Armeens gezin: "Als je dit toelaat, is dat illegaliteit op kap van kinderen"

Van Quickenborne  reageerde als maandaggast ook op de heisa omtrent het Armeens gezin Khmoyan. Het gezin met twee dochtertjes van twee en acht jaar werd vier weken opgesloten in een family unit in Steenokkerzeel. Normaal gezien zou de familie zaterdag op een repatriëringsvlucht naar Armenië worden gezet, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Het gezin kreeg al verschillende keren het bevel om het land te verlaten, maar verhuist vandaag opnieuw naar een open terugkeerwoning. Vooral om het achtjarige dochtertje Anna-Maria is heel wat te doen. Het kind is hier geboren, gaat naar school in Borgerhout en zou psychische problemen hebben ondervonden door het verblijf in Steenokkerzeel.

Van Quickenborne is duidelijk: het gezin moet terug naar Armenië. Volgens hem is het land "niet onmiddellijk een land van oorlog" en blijven de ouders hier "hardnekkig, en dat op kap van het kind". "Ik vind dat niet normaal. Als we dat zo gaan organiseren, dan zetten we ons systeem hier onder druk", zegt hij. Hij verdedigde daarin ook minister van Asiel en Migratie en partijgenote Maggie De Block. "Maggie is iemand die de dossiers op een strenge maar menswaardige manier bekijkt."

Als men negen keer in acht jaar tijd diezelfde zaak moet aankaarten, dan moet het aantal beslissingen beperkt worden

Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Volgens Van Quickenborne moeten de regels worden aangepast, zodat men niet meer onbeperkt in beroep kan gaan tegen een uitwijzing. "Als men negen keer in acht jaar tijd diezelfde zaak moet aankaarten, dan moet het aantal beslissingen beperkt worden."

Geen kandidaat-minister

Van Quickenborne kijkt ook even vooruit naar de federale verkiezingen op 26 mei. Als Kamerlijsttrekker in West-Vlaanderen wordt hij vermoedelijk opnieuw Kamerlid voor de partij. Van Quickenborne wil dat zijn partij in de provincie vooruitgaat in percentage stemmen en hoopt op een derde zitje in het federaal parlement. 

Ik wil de combinatie maken van Kamerlid en burgemeester, maar ben niet beschikbaar voor een ministerambt

Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Over zijn eigen toekomst is Van Quickenborne duidelijk. "Ik blijf de komende zes jaar burgemeester", zegt hij. "Ik zal woord houden. Ik wil de combinatie maken van Kamerlid en burgemeester, maar ben niet beschikbaar voor een ministerambt." 

Meest gelezen