Videospeler inladen...

Verschillende Europese landen erkennen Juan Guaidó als interim-president van Venezuela

Na afloop van hun ultimatum aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro hebben verschillende Europese landen zijn tegenstander Juan Guaidó erkend als interim-president. Ons land doet dat niet, maar "steunt Guaidó in zijn opdracht om vrije en transparante verkiezingen te organiseren". Een gemeenschappelijke verklaring van de EU-lidstaten is niet tot stand gekomen. 

Alles begon na de omstreden presidentsverkiezingen  van mei vorig jaar. Daar haalde Maduro een meerderheid van twee op de drie stemmen. Maar door een boycot van de oppositie kwam minder dan de helft van de Venezolanen naar de stembus. Heel representatief was de uitslag dus niet.  Bij de oppositie werd het protest steeds luider. Parlementsvoorzitter Juan Guaidó wierp zich op als haar spreekbuis en eiste uiteindelijk zelf het presidentschap op.  Onder buitenlandse druk beloofde Maduro wel nieuwe parlementsverkiezingen, maar geen nieuwe presidentsverkiezingen. 

De VS en ook Canada hebben Juan Guaidó al erkend als interim-president, in afwachting van nieuwe verkiezingen. Enkele Europese landen waaronder België hadden Maduro een week geleden tot zondagnacht de tijd gegeven om nieuwe, vrije presidentsverkiezingen te organiseren.

Maar Maduro blijft dat weigeren. In een toespraak zaterdag noemde hij zich de legitieme president. Hij beschuldigde de Amerikanen en president Donald Trump er opnieuw van aan te sturen op een staatsgreep. Trump heeft een militaire ingreep niet uitgesloten.

Het volk is zich aan het bewapenen. Alles hangt af van de waanzin en de aggressitiveit van buitenlandse aanvallers. 

Ook in een interview met een Spaanse tv-zender haalde Maduro gisteravond uit naar al wie zich wil inmengen met de binnenlandse politiek van Venezuela. Hij weigert in te gaan op het ultimatum van de Europese landen. (Lees voort onder de reportage uit Het Journaal.)

Videospeler inladen...

Vanmorgen zijn de Europese diplomatieke dominostenen beginnen te vallen.  Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Oostenrijk en Spanje hebben na het verstrijken van het ultimatum Juan Guaidó erkend. 

België "steunt vrije en transparante verkiezingen"

De Spaanse premier Pedro Sánchez zei dat het Venezolaanse volk recht heeft op vrije en transparante verkiezingen. Hij stelt zich garant als partner van Venezuela en zegt dat Guaidó de beste optie is om het land naar nieuwe verkiezingen te leiden. 

Ons land wilde wachten op een gemeenschappelijke verklaring van de Europese Unie. Die is er echter niet gekomen: volgens diplomatieke bronnen lag Italië dwars.

België heeft Guaidó niet erkend als president van Venezuela, maar steunt hem wel in zijn opdracht om vrije en transparante verkiezingen te organiseren, zo omschrijft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) het op Facebook.    

De bondgenoot van het linkse regime in Venezuela, Rusland, heeft al gereageerd op de Europese erkenningen. Moskou vindt dat Europa zich niet mag inmengen in de Venezolaanse interne politiek.

Ook het Venezolaanse regime heeft intussen gereageerd op de erkenning van Guaidó door verschillende Europese regeringen. De regering-Maduro verwerpt die beslissingen en zegt haar bilaterale relaties met de landen in kwestie te zullen herbekijken. 

Maduro heeft naar eigen zeggen ook een brief geschreven naar paus Franciscus met de vraag om te bemiddelen."Ik heb hem geschreven om te zeggen dat ik de zaak van Christus dien", zei hij aan de Italiaanse zender SkyTg24.

Meest gelezen