Videospeler inladen...

Vlaamse Facebook-moderator getuigt: "Je leert leven met gruwelijke beelden, maar sommige krijg je nooit uit je hoofd"

Dagelijks verschijnen er op Facebook miljoenen foto’s en video’s. Het grootste deel zijn onschuldige beelden, maar er is ook een donkere kant die we nooit te zien krijgen. Beelden van kindermisbruik, zelfdodingen en seksueel geweld worden verwijderd door "content moderatoren". Het VRT NWS-programma "Facebook en ik" kon een Vlaamse vrouw spreken die enkele maanden als Facebook-moderator heeft gewerkt. 

We ontmoeten de Vlaamse vrouw in Berlijn, we noemen haar Nadia. Een schuilnaam. Want wie als content moderator werkt voor Facebook moet een geheimhoudingsverklaring tekenen. Praten met vrienden of familie over wat je als moderator moet doen en te zien krijgt, mag eigenlijk niet.

En dus is het ook strikt verboden om met journalisten te praten. Maar Nadia doet het toch, omdat ze haar verhaal wil vertellen: “Als mensen deze job willen uitoefenen, moeten ze weten waar ze aan beginnen. Het is geen job voor iedereen, je ziet dingen die je nooit meer vergeet. En sommige mensen kunnen zelfs mentale schade oplopen.”

Livebeelden van zelfmoordpogingen

Nadia begint ruim twee jaar geleden als moderator, of ‘social media operator’ zoals in de vacature staat. De Vlaamse werkt niet voor Facebook zelf, maar voor een onderaanneming. Voor ze begint, krijgt ze een opleiding: “Je leert wat je moet doen als iemand online zelfmoord probeert te plegen. Als een minderjarige zichzelf verminkt, dan moet je een bericht sturen naar de ouders.”

Videospeler inladen...

Zelf vindt Nadia dat ze na twee weken opleiding klaar is voor haar job, maar dat is niet voor iedereen het geval: “Ik controleerde enkel berichten en foto’s. Maar de mensen die ook livevideo’s moesten bekijken, vertelden me dat ze er eigenlijk niet klaar voor waren. Er waren livebeelden van zelfmoordpogingen, aanslagen en mishandelingen.”

Moord op vier meisjes

Maar ook Nadia wordt niet gespaard van gruwelijke beelden, ze vertelt over seksueel getinte foto’s van kleine jongetjes. Eén keer krijgt ze foto’s te zien van een moord op vier meisjes. “Toen ik die beelden zag, was ik sprakeloos”, vertelt Nadia. Kort daarna neemt ze contact met de bedrijfstherapeut die een vaste plaats heeft in het kantoorgebouw: “Je leert ermee leven, maar het is zo choquerend dat ik die beelden nooit meer uit mijn hoofd krijg.”

Videospeler inladen...

Nadia is verantwoordelijk voor berichten en foto’s die afkomstig zijn van Belgische profielen. Dagelijks krijgt ze zo’n 1.000 berichten te zien, het zijn vaak berichten die door Facebook-gebruikers zelf als ongepast zijn gerapporteerd. “In België waren het vooral berichten over racisme, terrorisme en zelfverminking”, geeft Nadia aan.

Uiteindelijk houdt Nadia het maar enkele maanden vol als moderator. De beelden van de vermoorde meisjes blijven in haar hoofd hangen, maar er speelt nog iets. Nadia heeft schrik om meer verantwoordelijkheid te krijgen en ook video’s uit andere landen te moeten controleren: “Ik wist van mensen van het Spaanse team dat er bij hen heel harde beelden te zien waren. Veel kindermisbruik, maar ook gruwelijke en bloederige beelden van dierenmisbruik. En dat wilde ik niet.”

In 'Facebook en Ik' gaat Tim Verheyden op zoek naar de impact van online haatboodschappen en hun invloed in het echte leven. 

De eerste aflevering kunt u hier (her)bekijken, de tweede hier

Bekijk de derde en laatste aflevering van "Facebook en ik" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen