Videospeler inladen...

Eerste professionele kunstschaatsster met hoofddoek: "Vroeger moesten meisjes thuisblijven en koken"

Zahra Lari is 23 jaar en komt uit Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De jonge moslima krijgt wereldwijd aandacht als eerste kunstschaatsster ooit met hoofddoek. De ambitie van Zahra om aan een internationale carrière te beginnen krijgt de steun van de Emiratische regering. Maar ondanks die steun moet ze vaak forse kritiek slikken op de sociale media. Voor sommigen schendt ze met het kunstschaatsen de islamitische waarden en tradities. VRT NWS sprak met haar.

"Ik krijg in het buitenland vaak vragen over mijn hoofddoek," zegt Lari. "Het antwoord is simpel, antwoord ik dan . Net zoals jullie een hemd aandoen, draag ik een hoofddoek. Je kan toch niet naar buiten gaan zonder hemd of broek", aldus de sportvrouw.

Kritiek op sociale media

Zahra heeft 'dubbelbloed': haar vader is Emirati en haar moeder is van Amerikaanse origine. Ondanks de steun die ze krijgt van haar familie en regering blijven sommige landgenoten die vrouwelijke vrijheid niet smaken. Volgens sommigen schendt ze als kunstschaatsster de islamitische waarden. "Waarom doe je deze sport? Is dat niet tegen onze waarden en normen? Een meisje uit de Emiraten zou niet internationaal mogen optreden. Dat zijn de commentaren die ik soms krijg." zegt de kunstschaatsster. "Maar dankzij God heb ik een sterk karakter. Als ik zo'n commentaar lees, krijg ik extra moed om voort te doen en om aan hen te tonen dat ik het kan."

Op de Aziatische winterspelen, 2017
AP

"De wereld is veranderd"

In 2017 trok Zahra wereldaandacht toen ze voor het eerst met haar hoofddoek op de Aziatische winterspelen optrad. Nu hoopt ze zoveel mogelijk jonge moslima's in de conservatieve golfregio te inspireren om hun dromen waar te maken: "De wereld is veranderd", aldus Lari. "Vroeger moesten de meisjes vooral thuisblijven en koken. Ze deden niet mee aan wat beschouwd werd als mannelijke activiteiten. Deze verandering maakt me erg gelukkig"

Meest gelezen