Videospeler inladen...

YouTube Kids start in België: aangepaste inhoud voor kinderen en ouderlijke controle

Kinderen zoethouden met de smartphone of de tablet: het is “des ouders”. Helaas vinden pagadders vlotjes de weg naar YouTubefilmpjes die niet meteen voor kinderogen bestemd zijn. Daar wil YouTube Kids een antwoord op bieden met kindvriendelijke filmpjes én ouderlijke controle. Omdat het internet ook voor kinderen een leuke en leerrijke plek is.

YouTube Kids bestaat al sinds 2015 in de Verenigde Staten en landt vanaf 5 februari in België, niet toevallig op “Safer internet day”, een initiatief van de Europese Commissie.

YouTube Kids leidt kinderen naar aangepaste filmpjes. Het is een kindvriendelijke versie van het grote YouTube, met educatieve en ontspannende filmpjes en muziek. "De gratis app voor kinderen van 3 tot 12 werkt met profielen volgens leeftijd. Per kind kan een apart profiel worden aangemaakt," zegt Michiel Sallaets van Google, het moederbedrijf van YouTube.

YouTube Kids kun je installeren op je smartphone, tablet of smart TV.    "Ouders kunnen helpen om kanalen te kiezen of ze kunnen de kijktijd van de kinderen beperken met een ingebouwde timer," legt Sallaets uit. Mama’s en papa’s kunnen ook zien waar hun kroost naar gekeken heeft.

Toch nog ongepaste inhoud?

In het buitenland bleek YouTube Kids toch wat gaten te vertonen. Er waren bijvoorbeeld verhalen over slaapliedjes waarop beelden van gewelddadige games waren gemonteerd. Blijkbaar hield de algemene “kinderfilter” toch niet alles tegen wat niet voor kinderoogjes bestemd is.  

Niets is perfect, maar bezorgde ouders kunnen fouten melden 

Michiel Sallaets van Google/YouTube Kids: "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de inhoud van YouTube Kids kindvriendelijk is. Geen enkel  geautomatiseerd systeem is perfect. Mochten ouders toch een video zien waar ze zich zorgen over maken, dan kunnen ze die melden en ons helpen om het platform te verbeteren. Daarvoor hebben we een wereldwijd team van mensen die video’s bekijken."

Wel met reclame

"YouTube Kids is een gratis app met advertenties. Maar die worden duidelijk gemarkeerd en op voorhand manueel beoordeeld, zodat ze veilig zijn voor kinderen. Er is geen reclame voor voeding, games, dranken en ook geen advertenties waarop kinderen kunnen doorklikken," zegt Michiel Sallaets. Wie geen reclame wil, kan een YouTube premium account installeren, maar die is betalend.

Dit is een stap in de goede richting van de grote internetspelers

Child Focus is tevreden met de nieuwe app YouTube Kids. Woordvoerster Nel Broothaerts: “Wij vinden het zeker een stap in de goede richting; het zal de komende weken en maanden moeten blijken tot op welk niveau deze app sluitend is. Helemaal waterdicht zal het nooit volledig zijn, maar het is in elk geval goed dat de grote spelers van de internetindustrie initiatieven nemen om inhoud op maat van kinderen aan te bieden.” 

Dit vervangt het verantwoordelijk ouderschap niet

"Sowieso kan een applicatie nooit enige vorm van digitaal ouderschap vervangen," zegt Nel Broothaerts, "je zal hier als ouder altijd bewust mee moeten omgaan. Je moet blijven praten, afspraken maken en er blijven zijn voor je kind als het iets te zien krijgt dat niet oké is."  

Child Focus start vandaag, op “Safer internet day”, met een eigen website. “Op www. samenvooreenbeterinternet.be kunnen ouders, leerkrachten, beleidsmakers en IT-professionals concrete initiatieven delen, die hopelijk als inspiratie kunnen dienen voor anderen,” zegt Nel Broothaerts.

Wees je bewust van welk beeld je van jezelf deelt

Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen is al enkele jaren erg actief voor een veilig internet voor kinderen. Dat betekent kinderen en jongeren beschermen tegen ongepaste inhoud, maar soms ook tegen zichzelf. “We zien dat kinderen zichzelf steeds vaker online profileren en aan de wereld tonen via applicaties als TikTok of via vlogs. We moeten hen daarvan bewust maken: welk beeld delen ze met de wereld en welk beeld roepen ze daarmee op bij anderen," besluit Nel Broothaerts.  

Bekijk hieronder de reportage van ons jongerenmagazine "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen