De wedstrijd werd zonder publiek gespeeld

Zestien Club Brugge-hooligans veroordeeld voor rellen na wedstrijd tegen Napoli

Zestien Club Brugge-hooligans zijn veroordeeld voor rellen na de wedstrijd tegen Napoli, op 26 november 2015. De mannen hadden Italiaanse supporters aangevallen na de match, die achter gesloten deuren werd gespeeld. Allemaal kregen ze een stadionverbod, sommigen mogen ook niet naar het buitenland tijdens een Europese uitwedstrijd van Club.

Acht hooligans van Club Brugge kregen maandagmorgen in de Brugse rechtbank celstraffen tussen 8 maanden en 2 jaar opgelegd. Acht anderen moeten werkstraffen van 80 of 100 uren uitvoeren. De rechter sprak in totaal ook 33 jaar aan stadionverboden uit.

De zwaarste straf was voor de zoon van voormalige assistent-bondscoach Vital Borkelmans. Hij kreeg 2 jaar cel, 5 jaar stadionverbod en het verbod om België te verlaten 48 uur voor en 48 na een Europese wedstrijd van Club Brugge. Borkelmans wordt al jarenlang aangezien als één van de kopstukken van de “Bruges Youth”: de jonge harde kern van Club Brugge. Maandagmorgen werd hij niet veroordeeld als leider van het hooligangeweld, maar wel voor de aanval op vijf Napoli-supporters meer dan 3 jaar geleden, een gevecht met Lokeren-supporters en enkele vechtpartijen in het uitgaansmilieu.

De gevechten na de Europa League-wedstrijd van Club Brugge tegen Napoli, op 26 november 2015, maakten de hoofdbrok uit van het dossier waarvoor Borkelmans en co terecht stonden. De aanloop naar de match was al erg beladen. Toen burgemeester Renaat Landuyt door de terreurdreiging nog eens besliste dat de wedstrijd volledig achter gesloten deuren moest plaatsvinden, was het hek helemaal van de dam. Na de match sprongen 25 hooligans in de wagen richting het Brugse stadscentrum. Ze parkeerden aan het Beursplein en stapten in stoet naar de Eiermarkt, met kappen en maskers op. “Het was een duidelijk georganiseerde raid in commandostijl. De volledige Eiermarkt werd door de hooligans afgesloten. Niemand mocht er nog door.”

Volgens de rechtbank zorgden de hooligans er met hun enorme aanwezigheid voor dat de slachtoffers onmogelijk konden vluchten. Een Italiaanse politieagent, die in z’n vrije tijd naar Brugge was afgezakt, deelde zwaar in de klappen. “Hij bloedt in z’n ogen. Haha, beire”, zouden de hooligans volgens de procureur geroepen hebben. De man werd uiteindelijk met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.  Ook een meisje dat hem wilde beschermen, werd geslagen.

“Maar zo stoer ze bij de feiten waren, zo laf waren ze tijdens hun verhoor. Niemand durfde, zoals het hoort volgens de omerta, namen te noemen”, aldus de procureur. De rechtbank veroordeelde verschillende hooligans ook voor andere feiten van hooligangeweld. De afspraken voor de gevechten maakten de jonge hooligans in een WhatsApp-groepje met de naam “Voetbal een feest”. Vechten noemden ze onder elkaar “dansen”. Opvallend genoeg veroordeelde de rechtbank de hooligans niet voor bendevorming. “De confrontatie met Napoli kaderde in een tumultueuze stormloop waarbij hooguit sprake was van een impulsieve, spontane, tijdelijke, vluchtige en losse samenwerking tussen de beklaagden”, klonk het.

Meest gelezen