Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bitcoinbelegger overlijdt, bijna 130 miljoen euro gaat mee zijn graf in

Een ondernemer van een Canadees bitcoinbedrijfje, die overzicht had op bijna 130 miljoen euro, is overleden. Doordat hij de enige was die over de wachtwoorden van honderden accounts beschikte, zullen de klanten nooit meer bij hun geld kunnen.

Het gaat om bitcoinondernemer Gerald Cotten. Hij overleed in december op 30-jarige leeftijd aan een darmaandoening na een bezoek in India. Hij beheerde de wachtwoorden van al zijn klanten. Het grote geldbedrag ligt online opgesloten, maar geen enkele klant kan nu over zijn of haar geld beschikken. 

Cryptogeld is te vergelijken met een munteenheid,  maar dan digitaal. Het is een alternatief voor het normale geldsysteem en wordt online opgeborgen en beveiligd. Maar dat brengt dus wel risico’s met zich mee.

De laptop waarmee hij de bedrijfsactiviteiten uitvoerde, is gecodeerd en ik ken het wachtwoord of de herstelsleutel niet

Weduwe van meneer Cottens

Bedreigingen

Omdat het om 170 miljoen Canadese dollar gaat, rond de 130 miljoen euro, trokken de klanten aan de alarmbel. De weduwe van Cottens wordt nu bedreigd. Zij heeft al onder ede verklaard dat niemand anders, ook zij niet, bij het geld kan. 

"De laptop waarmee hij de bedrijfsactiviteiten uitvoerde, is gecodeerd en ik ken het wachtwoord of de herstelsleutel niet. Ondanks meerdere zoekopdrachten, heb ik ze nergens kunnen vinden”, zegt de weduwe van Cottens. 

Het grootste cryptocurrency-bedrijf van Canada heeft ook geen toegang kunnen krijgen tot het geldbedrag. Zelfs het kraken van de oude laptop van Cottens mocht niet baten.

Helemaal niet dood

Maar er wordt ook getwijfeld aan de echtheid van het verhaal. Sommige bitcoin-beleggers die geld hadden geïnvesteerd, denken zelfs dat Cottens helemaal niet dood is. Zij verdenken de oud-investeerder ervan hen voor de gek te houden en op deze wijze geld achterover te drukken.

Meest gelezen