Britse premier May erkent dat er "echte angsten" leven in Ierland en Noord-Ierland

In een toespraak in de Noord-Ierse stad Belfast heeft de Britse premier Theresa May erkend dat een heropening van de onderhandelingen over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie "echte angsten" kan losmaken op het Ierse eiland. Maar ze verzekerde de Ieren en Noord-Ieren dat haar engagement om de grens daar open te houden "onwrikbaar" is.

Vorige week kreeg Theresa May van het Britse parlement het mandaat om opnieuw met de EU te onderhandelen over de "backstop", het mechanisme dat moet vermijden dat er weer een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland. Het parlement vindt dat ze met een alternatieve oplossing op de proppen moet komen.

May beseft dat dat moeilijk ligt voor de Noord-Ieren en Ieren. Daarom trok ze vandaag naar Noord-Ierland. In Belfast probeerde ze een publiek van zakenmensen gerust te stellen. "Ik weet dat het vooruitzicht van veranderingen aan de backstop en het heropenen van het terugtrekkingsakkoord echte angsten losmaakt in Noord-Ierland en Ierland", erkende ze. "Want het is hier dat de gevolgen het meest zullen worden gevoeld, wat er ook wordt beslist."

Hier zullen de gevolgen het meest worden gevoeld, wat er ook wordt beslist

May verzekerde haar toehoorders in Belfast echter dat haar engagement voor een open grens "onwrikbaar" blijft, en dat er na de brexit geen harde grens met fysieke infrastructuur en controles zal ontstaan.

May gaat morgen naar Brussel

Morgen gaat May naar Brussel om mogelijke oplossingen aan te kaarten bij Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Ze ontmoet wellicht ook Guy Verhofstadt en andere vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Zij beklemtonen echter, net als de Ierse regering, dat het akkoord niet kan worden heropend, en dat Londen tot dusver geen werkbaar alternatief voor de backstop heeft gepresenteerd.

Waarom is de backstop zo'n "big deal"?

De backstop bepaalt dat het Verenigd Koninkrijk in een douanegemeenschap met de Europese Unie blijft, en dat Noord-Ierland een deel van de regels van de Europese eenheidsmarkt blijft volgen tot beide partijen het eens zijn over een alternatief dat een harde grens kan vermijden.

Conservatieve brexiteers zijn echter bang dat ze eeuwig opgesloten zullen zitten in een douane-unie, terwijl Noord-Ierse unionisten elke aparte behandeling van hun provincie binnen het Verenigd Koninkrijk verwerpen.

Komt het tot een brexit zonder akkoord, precies omdat de backstop voor de Britten onverteerbaar is, dan zullen nieuwe grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland evengoed onvermijdelijk zijn.

Meest gelezen