Een derde van de gletsjers in de Hindoekoesj en Himalaya gedoemd om te verdwijnen

Een derde van het gletsjerijs in de gebergtes van de Hindoekoesj en Himalaya dreigt te verdwijnen door de klimaatopwarming. Dat schrijven wetenschappers in een nieuwe studie. Als het klimaat met meer dan 1,5 graad Celsius opwarmt, dan kan zelfs twee derde van het ijs verdwijnen. Dat kan zware gevolgen hebben voor naar schatting 2 miljard mensen in de regio. 

Tegen 2100 zal een derde van het ijs in de regio van de Hindoekoesj en Himalaya verdwijnen als gevolg van de klimaatopwarming. En dat in het geval dat we de opwarming kunnen beperken tot 1,5 graad Celsius, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Dat is de conclusie van een nieuwe studie van ICIMOD, het International Centre for Integrated Mountain Development, waar 210 wetenschappers aan mee gewerkt hebben. Wanneer we de opwarming niet kunnen beperken, dan kan zelfs twee derde van de ijskappen in de bergketens wegsmelten.

Volgens de wetenschappers vormt het ijs van de gletsjers in het gebied een ‘derde pool’. Nergens op aarde is er zo’n grote ijsmassa, behalve dan op de Noord-en Zuidpool. Dat de gletsjers verdwijnen zal grote gevolgen hebben voor bijna 2 miljard mensen die direct of indirect leven van het water in de rivieren. Niet alleen zullen ze vaker te kampen hebben met extreme weersomstandigheden, maar ook landbouw, drinkwatervoorziening en elektriciteitsproductie zullen onder de veranderingen te lijden hebben. 

De Hindoekoesj en Himalayabergketens beslaan 8 landen: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar, Nepal en Pakistan. De gletsjers voeden tien van de grootste rivieren op aarde, zoals de Indus, Ganges, de Mekong en de Yangtze.

Meest gelezen