Videospeler inladen...

Groen eist ontslag na "leugens" van Vlaams minister Schauvliege: "De maat is vol"

Oppositiepartij Groen vindt dat Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) moet opstappen. De partij zal morgen in het Vlaams Parlement een motie van wantrouwen indienen. "Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren op een cruciale positie als de hare."

Nu Vlaams minister voor Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) gelogen blijkt te hebben over een zogezegd complot achter de klimaatbetogingen, is "de maat vol" voor oppositiepartij Groen. "De minister liegt over de Staatsveiligheid en criminaliseert geëngageerde burgers. Vlaanderen moet vooruit, zeker op vlak van klimaatambitie. Minister Schauvliege heeft andermaal bewezen dat dat met haar onmogelijk is”, stelt fractieleider Björn Rzoska. Groen dient morgen de motie van wantrouwen in tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

Schauvliege beweerde tijdens een speech voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dat ze "weet wie er achter de klimaatbetogingen zit" en dat Staatsveiligheid haar dat ook bevestigd heeft. Vandaag moest ze toegeven dat dat helemaal niet waar was. 

"Nooit deel van de oplossing geweest"

"Dit is hallucinant", vindt Rzoska. "De mensen die op straat komen, zijn oprecht bezorgde burgers. Minister Schauvliege maakt hen verdacht en haalt hun engagement door het slijk. Bovendien misbruikt ze de geloofwaardigheid van Staatsveiligheid om haar punt te versterken. Hoe kunnen wij deze minister in de toekomst nog geloven? Ze ondergraaft met deze leugens ook de geloofwaardigheid van de Vlaamse regering."

Volgens Groen wekt Schauvliege met haar speech ook de perceptie dat klimaat en landbouw lijnrecht tegenover elkaar staan. "Van ‘keuterboerkes’ tot complottheorieën, deze minister is nooit deel van de oplossing geweest. Het is belangrijk dat we het zo snel mogelijk over klimaatoplossingen kunnen hebben. Groen acht dat onmogelijk met deze minister."

Herbekijk hieronder de analyse van politiek journalist Bart Verhulst in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen