Videospeler inladen...

Politieke carrière Schauvliege voorbij? "Fouten blijven niet eeuwig aan je kleven, dit kan haar net een catharsis geven"

Joke Schauvliege mag dan wel zijn opgestapt als Vlaams minister, ze zal wel nog de CD&V-lijst in Oost-Vlaanderen trekken voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei. "De crisis die ze nu doormaakt, kan haar misschien nog een soort catharsis geven", zegt Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch. Collega Ivan De Vadder ziet ook nog een mogelijkheid voor eerherstel. Doordat Schauvliege lijsttrekker blijft, kan ze na de verkiezingen "in full force" terugkeren. 

Een "merkwaardig en dubbel signaal". Zo noemt Ivan De Vadder het feit dat Joke Schauvliege blijft zitten als lijsttrekker. Maar daar spelen natuurlijk verschillende zaken: het vinden van een vervanger en het electorale gewicht van Schauvliege. "Meer dan 50.000 voorkeurstemmen. Daarmee zit je in de top tien van heel het Vlaamse Parlement, en dat drie verkiezingen op rij. Dat is een heel standvastig stemmenkanon dat je niet zomaar opoffert."

En dat zou wel eens kunnen werken naar de verkiezingen toe, stelt De Vadder. "Als je het woordje "Staatsveiligheid" uit haar hele toespraak weghaalt - dat was namelijk de fout die Schauvliege gemaakt heeft -, dan heeft ze perfect gedaan wat ze moest doen. Haar achterban, de boeren in dit geval, bedienen."

Ook Marc Van de Looverbosch ziet mogelijkheden. "Je kan al eens een fout maken, maar dat betekent niet dat die smet voor eeuwig en altijd aan je blijft kleven. Dus in dit geval kan de crisis die Schauvliege nu doormaakt haar misschien nog een soort catharsis geven. Ze kan naar de campagne gaan, dat duurt wel nog een paar maanden. Intussen is men het incident misschien allang vergeten."

De vele sms'jes van klimaatbetogers

Het is overigens duidelijk voor Ivan De Vadder dat Joke Schauvliege het heel moeilijk had met de vele sms'jes, e-mails en telefoontjes die ze de afgelopen dagen kreeg van de klimaatbetogers. Ook andere ministers zijn de afgelopen dagen bestookt met dergelijke berichten, maar bij Schauvliege heeft dit geleid tot een uitschuiver. 

"Dan denk ik dat ze de juiste keuze heeft gemaakt door ontslag te nemen", zegt De Vadder. "Want dan geef je eigenlijk aan dat je in de huidige omstandigheden het hoofd niet meer koel kan houden en niet meer kan functioneren."

"Je bent minister. Dingen kunnen makkelijk opgelost worden. Als je gsm-nummer constant geblokkeerd geraakt, zorg er dan voor dat je een ander toestel krijgt. En dat je op die manier opnieuw kan communiceren en functioneren. Ik denk dat het tussen de twee oren van de minister is geraakt en dat ze daardoor nog moeilijk kon functioneren. Ze is het heel persoonlijk beginnen te nemen en heeft het op zich betrokken."

Eigenlijk is de boodschap heel duidelijk: beste klimaatbetogers, stop met dat sturen van e-mails en sms'en, dan kan de redelijkheid terugkeren

De Vadder ziet het als een bewuste persoonlijke beslissing van een toppoliticus die zegt "dit hoeft voor mij niet meer". Hij verwijst ook naar Philippe De Backer (Open VLD) die nog geen twee weken geleden zijn vertrek uit de politiek aankondigde, om heel andere redenen. De Backer was toen ook erg emotioneel. 

CD&V-voorzitter Wouter Beke sprak tijdens de persconferentie de hoop uit dat nu de redelijkheid kan terugkeren. "Eigenlijk is de boodschap heel duidelijk: beste klimaatbetogers, stop met dat sturen van e-mails en sms'en, dan kan de redelijkheid terugkeren", zegt De Vadder.

Hij vindt het ook opvallend dat er nog geen opvolger of opvolgster is aangeduid voor Schauvliege. "Dat is een proces dat blijkbaar nog een paar uren of dagen in beslag zal nemen. Daaruit zal blijken welke keuze CD&V wil maken, om nog gedurende die paar weken te proberen bij te sturen naar klimaatbetogers toe. Welk signaal wil die partij uitsturen? Misschien dat dat dan een vorm van nieuwe redelijkheid zal uitstralen."

Bekijk de analyse van Marc Van de Looverbosch in "Terzake":

Videospeler inladen...

Beluister hier de eerste analyse van Ivan De Vadder over het ontslag van Joke Schauvliege:

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage en duiding uit "Het journaal" over het ontslag van Joke Schauvliege:

Videospeler inladen...

Meest gelezen