Ivoriaanse ex-president Gbagbo is aangekomen in België

Laurent Gbagbo, de oud-president van Ivoorkust, is onder voorwaarden vrijgelaten in België. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag meegedeeld. Gbagbo is door het Internationaal Strafhof vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid. Hij is vrij onder voorwaarden, want de openbaar aanklager heeft beroep aangetekend tegen zijn vrijspraak. 

Laurent Gbagbo en medebeklaagde Blé Goudé zijn vrijgesproken van oorlogsmidaden en misdaden tegen de mensheid, na verkiezingsgeweld in Ivoorkust in 2010. Daarbij vielen naar schatting meer dan 3.000 doden. Maar de rechter vond "onvoldoende bewijzen". Laurent Gbagbo kreeg strikte voorwaarden opgelegd, want er is beroep aangetekend tegen zijn vrijspraak.

Het Internationaal Strafhof laat Gbagbo alleen naar een land gaan dat zelf lid is van het Strafhof en dat bereid is om hem op te vangen. België wil dat doen, omdat de oud-president hier familie heeft. Zijn tweede vrouw Nady Bamba en hun zoon wonen in ons land. 

Meest gelezen