Woorden van steun en begrip van collega-politici voor Joke Schauvliege (CD&V)  

Het ontslag van Joke Schauvliege (CD&V) als Vlaams minister lokt heel wat reacties van collega-politici uit. Schauvliege krijgt in de eerste plaats woorden van steun en begrip, over de partijgrenzen heen. Oppositiepartij Groen ziet dan weer mogelijkheden voor "een nieuw begin voor het Vlaams klimaatbeleid". 

Voormalig Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) wenst Schauvliege via Twitter "veel sterkte". "Politiek is een harde stiel, maar we blijven inderdaad nog altijd wel mensen." Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt het ontslag "politiek gezien de enige logische beslissing", maar heeft tegelijk "respect voor de moedige persoonlijke beslissing".

Groen-politicus Björn Rzoska houdt het minder persoonlijk en vindt dat de beslissing van Schauvliege "vooral een nieuw begin moet zijn voor het Vlaams klimaatbeleid". "Het debat ging niet over personen, wel over politieke keuzes. En die moeten dringend anders en beter. Wij reiken alvast de hand."

Brussels minister van Klimaat Céline Fremault (CDH) "eerbiedigt de moeilijke beslissing" van Schauvliege. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dankt Joke Schauvliege " voor de voorbije jaren van samenwerking en ik reken erop dat CD&V snel met een voordracht komt van een nieuwe minister, op wiens schouders een belangrijke taak zal rusten met het oog op de uitwerking van het Vlaams Klimaat- en Energieplan".

 Een van de opvallendste reacties komt van N-VA'er Theo Francken. Hij noemt het ontslag van Schauvliege onomwonden een "moedermoord". "De jongeren kelen de moeder. De dolk kwam uit Vilvoorde." Francken verwijst naar CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi die zich kritisch had geuit na de leugenachtige uitspraak van Schauvliege over de Staatsveiligheid en de klimaatprotesten. 

Meest gelezen