Videospeler inladen...

Joke Schauvliege, van jong talent tot minister met ongelukkige uitspraken

Een leugenachtige uitspraak over de klimaatprotesten heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) de das omgedaan. Schauvliege is nochtans geen politiek groentje: bijna 10 jaar was ze Vlaams minister en daarvoor jarenlang parlementslid. Vooral de laatste jaren was haar parcours bijzonder hobbelig. 

Joke Schauvliege komt uit de Oost-Vlaamse gemeente Evergem, net boven Gent. Daar wordt ze in 1994 - op haar 24e - verkozen tot jongste gemeenteraadslid. In die periode is ze ook actief als advocate aan de Gentse balie en werkt ze een tijdlang als medewerker van toenmalig CVP-minister van Justitie Tony Van Parys.

In 1999 maakt Schauvliege haar overstap naar de nationale politiek. Ze werd verkozen tot federaal parlementslid met ruim 10.000 voorkeurstemmen. Vijf jaar later komt de CD&V-politica in het Vlaams Parlement. Tijdens haar termijn als Vlaams Parlementslid stelt Schauvliege een opmerkelijke parlementaire vraag aan toenmalige minister van Leefmilieu en partijgenote Hilde Crevits.

Schauvliege maakt zich kennelijk zorgen over "chemtrails", de witte sporen die vliegtuigen in de lucht maken en waarvan complottheorieën stellen dat die de bevolking bewust vergiftigen. Minister Crevits wijst er in haar antwoord op dat die theorieën niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. 

Minister van Cultuur "die geen cultuurkenner hoeft te zijn"

Hoe dan ook, haar parlementaire werk loont: bij de Vlaamse verkiezingen in 2009 krijgt Joke Schauvliege bijna 52.000 voorkeurstemmen achter haar naam, de hoogste score in Oost-Vlaanderen. Ze wordt minister in de Vlaamse regering en krijgt de portefeuille Leefmilieu, Natuur en Cultuur. De kersverse minister wordt uitgenodigd in de studio van "Terzake", maar maakt daar een slippertje. Als minister van Cultuur moet ze toegeven dat ze niet zo vaak naar het theater gaat.

Onder haar beleid worden onder meer geluidsnormen ingevoerd voor muziekfestivals en zalen. Maar de perceptie dat ze geen cultuurkenner is, kan Schauvliege nooit van zich afgooien, ook al omdat ze in 2010 zelf laat optekenen dat je als "minister van Cultuur geen cultuurkenner moet zijn, maar vooral goed beleid moet voeren". Versprekingen als "Matthias Schoenmakers" over acteur Matthias Schoenaerts en "Zjef Genie" in plaats van de muziekgroep Yevgueni hebben daar ook niet echt aan mee geholpen.

Videospeler inladen...

"Een boom heeft altijd de functie gehad om gekapt te worden"

Bij de verkiezingen van 2014 haalt Joke Schauvliege ruim 55.000 voorkeurstemmen. Ze blijft minister in de Vlaamse regering, maar ruilt de bevoegdheid Cultuur in voor Landbouw. Het worden geen makkelijke jaren voor Schauvliege, onder meer door een aantal stevige en gevoelige dossiers die ze op haar bord krijgt: klimaat, de betonstop, de boskaart, Uplace. "Vriend en vijand zullen zeggen dat ze een goede dossierkennis had en vrij behoorlijk communiceerde", zegt Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch. Ook over de uitbreiding van logistiek bedrijf H. Essers in Genk moet minister Schauvliege beslissen.

En ze krijgt daarvoor de wind van voren door comedian Wouter Deprez, want voor de uitbreiding zou er 12 hectare bos moeten verdwijnen. In de hetze doet Schauvliege een opvallende uitspraak, met name dat Essers een "watergebonden" bedrijf is. Alleen, er is in de buurt helemaal geen water. "Een verspreking van de minister", reageert de woordvoerder van de minister. "Ze bedoelde eigenlijk net het tegenovergestelde." In 2018 vernietigt de Raad van State uiteindelijk het Ruimtelijk Uitvoeringsplan; opgesteld door de regering. Essers mag niet uitbreiden volgens de plannen.

Minister Schauvliege krijgt ook veel kritiek voor haar bosbeleid. Critici noemen haar de "minister van Ontbossing". Er volgt een ongelukkige uitspraak van de minister: "Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden". Maar ook de coalitiepartners binnen de Vlaamse regering zijn niet altijd positief. De "boskaart", bedoeld om zonevreemde bossen te beschermen, bevat volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA) te veel fouten. De boskaart wordt formeel teruggetrokken, Schauvliege moet haar huiswerk opnieuw maken.

Videospeler inladen...

Klimaatspijbelaars en de Staatsveiligheid

En dan zijn er de recente klimaatbetogingen, waarbij duizenden mensen op straat komen voor een "ambitieuzer" klimaatbeleid. Het beleid van Joke Schauvliege wordt daarbij op de korrel genomen. Toch verklaart de minister dat ze zich "gesterkt voelt in het verdere beleid dat we voeren".

Een ander geluid valt echter afgelopen weekend te horen tijdens een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat. "Ik weet wie achter die beweging zit, zowel achter de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars. Dat hebben ze mij ook verteld vanuit de Staatsveiligheid", aldus Schauvliege. Een uitschuiver van formaat, want enkele uren later moet de minister toegeven dat haar uitspraak over de Staatsveiligheid niet klopte en excuseerde ze zich.

"Joke Schauvliege kan een kruis maken over haar ministeriële carrière", klinkt de analyse van Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch. Enkele uren later is het kruis effectief gemaakt.

Bekijk het carrièreoverzicht van Joke Schauvliege:

Videospeler inladen...

Meest gelezen