Videospeler inladen...

Kan Joke Schauvliege minister blijven? Partijtop van CD&V zit al sinds vanmiddag bijeen

CD&V overlegt al sinds vanmiddag over de positie van Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege. Die zit midden in een politieke storm omdat ze dit weekend gelogen heeft over een zogezegd complot achter de klimaatbetogingen. Kan Schauvliege aanblijven? "We gaan dit nu samen intern bekijken", zei partijvoorzitter Wouter Beke net voor het overleg. Schauvliege zelf komt alleszins niet naar de commissie Leefmilieu vanmiddag. 

Kan Joke Schauvliege minister blijven binnen de Vlaamse regering? Dat is de kwestie die CD&V-voorzitter Wouter Beke op dit moment bespreekt met Schauvliege zelf nadat er vanochtend al overleg is geweest in de fractie in het Vlaams Parlement.

Afgelopen weekend beweerde Schauvliege, op een bijeenkomst van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dat ze van de Staatsveiligheid had gehoord dat er achter het huidige klimaatprotest “meer zit dan enkel een spontane solidariteitsactie”.

Nadat gisteravond een filmpje was opgedoken waarin ze die opvallende uitspraak deed, gaf Schauvliege ruiterlijk toe dat ze had gelogen en geen contact heeft gehad met de Staatsveiligheid. "Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb mij vergaloppeerd", zei ze daarover in "De ochtend" op Radio 1. Ze excuseerde zich ook: "Ik heb inderdaad een fout gemaakt."

Politiek journalist Bart Verhulst wachtte de minister op bij het Vlaams Parlement in Brussel en sprak met haar. Let ook even op haar notities. "Paar zaken", staat er geschreven op een rode folder, met daaronder "excuses".

Herbekijk hier de analyse uit "Het Journaal"
(en lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Het overleg duurt alleszins al een tijdje. Minister Schauvliege werd normaal om 14 uur verwacht in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. De zitting werd in eerste instantie uitgesteld tot 15.30 uur, maar de minister zal uiteindelijk niet komen.

Wat dat wil zeggen voor haar positie, is niet duidelijk. Gevraagd of zijn partij nog een minister van Landbouw en Leefmilieu had, zei CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne "ik denk het". Politiek journalist Pieterjan De Smedt wacht aan het partijhoofdkwartier van CD&V, waar er broodjes geleverd werden.

Boetekleed

Partijgenote Hilde Crevits vindt het goed dat haar collega-minister het boetekleed heeft aangetrokken. “Ik heb het in de politiek nog niet vaak gezien dat een minister zich publiekelijk verontschuldigt. Het is belangrijk dat ze dat gedaan heeft”, zegt Crevits in een reactie aan VRT NWS.

Crevits zegt dat ze uitgebreid gesproken heeft met haar collega en dat de kwestie tijdens een vergadering van de CD&V-fractie in het Vlaamse Parlement besproken zal worden. Daar zal besproken worden of Schauvliege nog minister kan blijven. Deze politieke storm komt heel ongelegen voor de partij, dat geeft Crevits ook grif toe, 110 dagen voor de verkiezingen.

Bekijk de reactie van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: 

Videospeler inladen...

Uitschuiver

Federaal vicepremier Kris Peeters bedekte de leugen vanochtend nog enigszins met de mantel der liefde. “Ik ga ervan uit dat ze zelf ook haar uitspraak betreurt, want anders zou ze zich niet verontschuldigen en haar excuses aanbieden”,  reageert CD&V-kopstuk Kris Peeters.

“Ik heb begrepen dat zij dat heeft uitgeklaard en wat mij betreft is daarmee de kous af”, voegt Peeters eraan toe. “Ik hoop dat we ons nu verder kunnen focussen op het klimaat en een aantal maatregelen die genomen moeten worden. Dit is spijtig genoeg een kleine uitschuiver waarvoor excuses zijn aangeboden.”

Bekijk de reactie die Kris Peeters vanochtend gaf aan VRT NWS:

Videospeler inladen...

Jongerenvoorzitter: "Betreurenswaardig"

Bij de jongerenafdeling van de partij wordt scherper gereageerd. “Ik vind de uitspraak bijzonder betreurenswaardig”, zegt Sammy Mahdi. Als voorzitter van CD&V-jongeren juicht hij het toe dat 35.000 jongeren tijdens het klimaatprotest op straat komen en zo hun engagement tonen.

Tegelijk toont hij enig begrip voor de “uitschuiver” van zijn partijgenote, omdat er “bij een neutrale betoging mensen meelopen die proberen die betoging wat te beïnvloeden of te kleuren”.  Dat er met andere woorden politiek garen wordt gesponnen bij de protestmarsen van de klimaatspijbelaars en bij de grote klimaatmarsen op zondag.

Luisteren

Volgens Mahdi moet een politieke partij als de zijne, een beleidspartij, proberen om de protestbeweging te beïnvloeden, “maar op een positieve manier, en proberen erover na te denken hoe we naar die jongeren kunnen luisteren en welke beleidsmaatregelen we kunnen nemen om de frustratie die leeft bij de generatie weg te werken".

De jongerenvoorzitter is wel tevreden dat de minister zich verontschuldigd heeft voor haar leugenachtige uitspraak en vindt dat ze zich nu maar moet bewijzen door te luisteren naar de jongeren en door een goed klimaatbeleid te voeren.

Meest gelezen