Ook Hasselt krijgt een lage-emissiezone

Hasselt wil minder auto's in het centrum en het bestuur kondigt een lage-emissiezone aan. Dat staat in het bestuursakkoord dat maandagavond werd voorgesteld. N-VA, SP.A, Groen en Open VLD hebben maar liefst 580 actiepunten voor hun stad.

Maar het opvallendste punt is dus de lage emissiezone, die we ook al kennen van in Antwerpen. Het betekent dat vervuilende auto's straks niet meer tot in de binnenstad mogen rijden, om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. "We willen binnen de Grote Ring veel minder verkeer hebben op termijn, want daar is er slechte lucht", volgens burgemeester Steven Vandeput (N-VA). Daarom zijn er volgens hem concrete acties nodig om de lucht te verbeteren. "We gaan bekijken of we kunnen voorrang geven aan auto's die minder uitstoten of liefst helemaal niets uitstoten." Er wordt nu bekeken hoe het plan verder uitgewerkt kan worden, maar de burgemeester wil op korte termijn met concrete voorstellen komen.

Andere plannen

Hasselt wil ook de Groene Boulevard en het Kolonel Dusartplein heraanleggen en de septemberkermis verplaatsen. Om de leegstand tegen te gaan mogen er ook geen nieuwe winkels meer bijkomen in de binnenstad. En Hasselt is kandidaat voor Europese Culturele Hoofdstad in 2030.

Meest gelezen