Menselijke ketting op Lambermontlaan in Brussel

Op de Lambermontlaan in Brussel is vanmorgen actiegevoerd om de onveilige verkeerssituatie aan te kaarten. Het burgercollectief 1030/0 uit Schaarbeek maakte er een menselijke ketting ter hoogte van het zebrapad waar vorige week nog een grootmoeder en haar 2 kleinkinderen werden aangereden.

Op maandag 28 januari raakten een grootmoeder en haar 2 kleinkinderen zwaargewond toen ze een zebrapad op de Lambermontlaan overstaken. Het was al het derde incident op een maand tijd in de drukke straat. Het burgercollectief 1030/0, dat opkomt voor een betere verkeersveiligheid en mobiliteit in Schaarbeek, beschrijft het als 'een as die al jarenlang erg gevaarlijk is voor de zwakke weggebruiker'. Om de onveiligheid aan te kaarten, maakten ze dinsdagmorgen ter hoogte van het zebrapad een menselijke ketting. De veiligheid voor schoolgaande kinderen stond hier centraal.

Groen licht

Een dertigtal mensen daagden in fluohesje op om aan de actie deel te nemen, waaronder verschillende bezorgde ouders. "Elke dag kom ik hier met mijn kindjes voorbij en merken we dat het heel hard oppassen is, omdat het gevaarlijk is", vertelt één van de deelnemers. Telkens als het licht op groen sprong voor de voetgangers, vormden ze over de hele lengte van het zebrapad een menselijke ketting, zodat de straat volledig geblokkeerd werd. Zo kon elke voetganger veilig oversteken. Bij rood verlieten ze het zebrapad en konden de auto's weer doorrijden. De actie was dus op geen enkel moment hinderlijk voor de bestuurders. 

Nood aan verandering

Burgercollectief 1030/0 vraagt een totale heraanleg van de Lambermontlaan. "In afwachting daarvan vragen wij dat alvast de kruispunten en zebrapaden worden beveiligd", klinkt het bij de organisatie. 

Meest gelezen