Videospeler inladen...

Belgische wapens gebruikt in oorlog in Jemen 

Bij de gruwelijke oorlog in Jemen, die nu al bijna vier jaar aansleept, gebruiken milities wel degelijk Belgische wapens.  Amnesty International heeft daarover bewijsmateriaal verzameld. De wapens worden gemaakt in de fabriek van FN in Herstal (Wallonië) en komen via de Verenigde Arabische Emiraten bij de milities in Jemen terecht.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bevoorraden volgens Amnesty op roekeloze manier milities in Jemen met een scala aan geavanceerde wapens, onder andere van Belgische makelij. De VAE, die in het Jemenitische conflict aan de kant staan van Saudi-Arabië, zijn een belangrijk doorgeefluik voor wapens geworden. Via hen krijgen milities, die aan niemand verantwoording afleggen, hun wapentuig in handen. Zolang FN wapens aan de Verenigde Arabische Emiraten blijft leveren, is ons land medeverantwoordelijk voor de gruwel in Jemen, vindt Amnesty International.

Overheden moeten wapenleveringen aan de Emiraten opschorten zolang ze niet zeker zijn dat ze niet gebruikt zullen worden in het conflict in Jemen

Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen

"Sinds 2003 stond het Waals Gewest voor miljoenen dollars wapenleveringen toe aan de VAE. Uit ons onderzoek blijkt dat Belgische Minimi-machinegeweren geproduceerd door FN Herstal recent zijn ingezet door een militie in de strijd om de havenstad Hodeida", zegt Wies De Graeve, de directeur van Amnesty International Vlaanderen. Zolang overheden niet zeker weten waar die wapens precies worden gebruikt, moeten ze de wapenexport naar de VAE opschorten, vindt Amnesty International.

De "zwarte sites"

Volgens Amnesty hebben de Verenigde Arabische Emiraten trouwens milities rechtstreeks opgeleid en gefinancierd. Daar zouden eenheden bij zijn die verantwoordelijk zijn voor de zogenoemde "zwarte sites" in het zuiden van Jemen. De zwarte sites zijn gevangenissen waarin gedetineerden onder schot worden gehouden, gefolterd met elektrische schokken, aan schijnverdrinkingen worden onderworpen, langdurig in pijnlijke posities worden opgehangen, seksueel worden vernederd of lang in eenzame opsluiting moeten blijven. De gevangenen krijgen bovendien onvoldoende water en voedsel.

Niet alleen België voert wapens uit naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Australië, Brazilië, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verkopen wapens aan de Emiraten.

Anderzijds zijn er landen die gestopt zijn met wapenleveringen aan de VAE. Denemarken, Finland, Nederland en Noorwegen hebben onlangs die beslissing genomen. "Het is onaanvaardbaar dat wapenleveringen direct en indirect oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen tot gevolg  hebben", besluit Wies De Graeve. "België en de andere landen die wapens aan de VAE leveren, moeten de leveringen daarom minstens opschorten."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen