Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Jemenitische minister Buitenlandse Zaken in ons land: "Vrede kan alleen worden gesloten door dappere mensen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft vanmorgen zijn Jemenitische tegenhanger Khaled Hussein Alyemany ontvangen. De ministers bespraken onder meer het probleem van de verdeling van humanitaire hulp vanuit België. "De toegang tot Jemen is verbeterd, maar de hulp geraakt nog niet tot bij de mensen", laat minister Reynders weten.

België is een van de landen die ervoor pleit om de humanitaire hulp nu echt ter plaatste te krijgen. De verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de betrokken partijen. "Wij doen een grote inspanning, Jemen is onze vierde partner op het vlak van humanitaire hulp. De toegang tot het land is verbeterd, maar de distributie tot bij de bevolking blijft een probleem", liet minister Reynders weten na de vergadering.

Ons land zou het voorbije jaar zo'n 8,7 miljoen euro hebben uitgetrokken voor humanitaire hulp aan Jemen. De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken verzekerde dat de regering werk maakt van "elke stap die nodig is" om de humanitaire hulp ter plaatse te krijgen. Hij beschuldigt de sjiitische Houthi-rebellen van het zorgen voor "obstakels en moeilijkheden" bij de distributie van de humanitaire hulp.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken riep tijdens een persmoment na het gesprek met Reynders op om de oorlog te beëindigen. Hij zei dat de volgende stap was om te onderhandelen over duurzame vrede, en vroeg de Houthi-rebellen om een verantwoordelijke partner te zijn om die vrede te bereiken.

Al meer dan vier jaar woedt de burgeroorlog in Jemen. Er vielen al 10.000 doden en volgens de Verenigde Naties zijn tot 20 miljoen mensen bedreigd door hongersnood. In december werd een lokaal staakt-het-vuren afgesproken over de stad Hodeida, waarlangs de humanitaire hulp het land binnen zou moeten raken. Beide partijen beschuldigen elkaar echter het bestand te breken.

Meest gelezen