"openaid.be": Hoeveel geld voor ontwikkelingssamenwerking en waar komt het terecht?

"We moeten verantwoording afleggen over ons overheidsgeld". Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) toen hij vanmiddag op zijn nieuwjaarsreceptie het nieuwe dataportaal www.openaid.be voorstelde.  Op die website kan je lezen hoeveel geld ons land besteedt aan ontwikkelingssamenwerking en waar dat geld terecht komt. 

Niet voor niets gaf minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het vernieuwde AfricaMuseum.  Ook de Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft de voorbije vijf jaar onder De Croo een grondige transformatie ondergaan. De liberaal heeft de privésector duidelijk mee in het bad getrokken. Digitalisering, transparantie, grensoverschrijdende samenwerking en efficiëntie zijn zijn stokpaardjes.

Vanmiddag lanceerde de minister een nieuw dataportaal. Met www.openaid.be  treedt België toe tot het koppeloton van de meest transparante donoren ter wereld, zegt de Croo.  "België klom de voorbije vier jaar van de 49e naar er 18e plaats in de Aid Transparancy Index. Van de bilaterale donoren staat België op de zevende plaats. Met openaid.be stoten we door tot de absolute top."

Verantwoording in de twee richtingen

Het dataportaal biedt een overzicht van alle projecten, programma's en organisaties die sinds 2014 steun krijgen van het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking. Er staan ook verhalen op van succesvolle campagnes en projecten.  

Transparantie is het ontsmettingsmiddel voor wantrouwen.
Alexander de Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking

De Croo wil dat die transparantie in de twee richtingen werkt. "België moet aan partnerlanden meer transparantie geven en wij verlangen ook van hen dat zij meer vertellen over hoe projecten verlopen. "

Nieuwe uitdagingen

Naast de lancering van het dataportaal, stak de minister nog andere prioriteiten in zijn toespraak tot  de actoren van het Belgische ontwikkelingsbeleid.  Opmerkelijk is zijn oproep om flexibeler om te gaan met de 14 Belgische partnerlanden, die zich momenteel allemaal in Afrika en het Midden-Oosten bevinden. (Marokko, Palestina, Senegal, Mali, Niger, Guinée, Burkina Faso, Benin, DR Congo, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Burundi en Mozambique).

"We hebben soms een meningsverschil met politieke leiders en dan moeten we de keuze hebben om een samenwerking op pauze te zetten en alleen samen te werken met de bevolking en NGO's. Die mogelijkheden zijn vandaag te beperkt. Andersom zouden we in landen waar een democratische ommezwaai gebeurt, sneller moeten kunnen beslissen om niet meer aan de zijlijn te blijven staan en in te springen op de positieve evolutie." 

Toen Alexander de Croo minister van ontwikkelingssamenwerking werd, deed hij dat naar eigen zeggen met wat wantrouwen. Maar daarin is hij geëvolueerd. "Ik zou het heel graag opnieuw doen", zegt hij.  Naast de transparantie en de flexibele partnerschappen, ziet hij nog uitdagingen: hij wil meer inzetten op biodiversiteit en op de strijd tegen klimaatopwarming. Voor zijn voorstel om nog meer in te zetten op de gelijkheid van mannen en vrouwen, kreeg hij spontaan applaus uit de zaal. 

Meest gelezen