Restanten van oude Leuvense stadsomwalling gevonden

De stad Leuven heeft tijdens een archeologisch onderzoek restanten van de 12e eeuwse stadspoort ontdekt. De poort is volgens de archeologen nog in opvallend goede staat.

De stadspoort maakt deel uit van de oude stadsomwalling van Leuven. De gevonden poort is de Borchtpoort uit de 12e eeuw. Stadsarcheologe Lisa Van Ransbeeck wist dat de poort zich onder de baan bevond, maar ze had niet verwacht dat ze in zo'n goede staat zou zijn. "De blootgelegde restanten zijn indrukwekkend. Vooral het robuuste bouwwerk en het verzorgde metselwerk vallen onmiddellijk op”, zegt de Leuvense stadsarcheologe. 

Oudste vondst

De Borchtpoort werd vroeger gebruikt als poort en gevangenis. In de 18e eeuw werd het gebouw niet meer gebruikt en dus afgebroken. Het is uitzonderlijk voor Vlaanderen dat het bouwwerk de tand des tijds heeft overleefd. Dat maakt het meteen de oudste stenen restanten die ooit in Leuven gevonden zijn. De stad gaat de poort de komende jaren restaureren. Wie geïnteresseerd is kan nu zaterdag 9 februari van 9 uur tot 12 uur de oude poort bezoeken.

Meest gelezen