Videospeler inladen...

Paus draagt openluchtmis op voor 130.000 gelovigen in Abu Dhabi

In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft paus Franciscus een openluchtmis opgedragen voor zo'n 130.000 aanwezigen. De misviering vormde het hoogtepunt van het historische bezoek van de paus.

De paus ging voor in een openluchtmis, die georganiseerd werd in een stadion, een primeur in de geschiedenis van de VAE. Zo'n 130.000 mensen woonden de plechtigheid bij in en rond het stadion. Bij de toeschouwers waren katholieken, maar ook ongeveer 4.000 moslims, onder wie leden van de regering. De katholieke gemeenschap, die ongeveer een miljoen leden telt in de VAE, bestaat vooral uit expats afkomstig uit India en de Filipijnen. Priesters en diplomaten beschrijven de VAE als een van de minst beperkende plaatsen in de Golfregio voor het belijden van het christelijke geloof.

Franciscus arriveerde in het stadion in een witte Jeep met open dak, waar hij opgewacht werd door de massa enthousiaste gelovigen. De mis werd opgevoerd in het Italiaans en in het Engels, de meest gebruikte taal onder de expatgemeenschap. Er werd gebeden voor de migrantenwerkers en hun families, en voor het beëindigen van de oorlogen in de wereld. Om de mis af te sluiten was er een gebed, orgelmuziek en luid applaus.

VRT-journalist Majd Khalifeh is afgereisd naar de VAE voor het bezoek van de paus, en sprak met enkele enthousiaste gelovigen. De christenen zijn vooral afkomstig uit Oost-Azië, maar ook uit Zuid-Amerikaanse landen en de Arabische wereld.

Videospeler inladen...

De paus arriveerde zondag op uitnodiging van de Arabische kroonprins in de VAE voor een historisch bezoek, met als doel om de relaties tussen de verschillende religieuze leiders te verbeteren. Voor de mis had Franciscus  al een ontmoeting met de imam Al Azhar Ahmad al-Tayeb. Op maandag hield hij ook een toespraak op een interreligieuze bijeenkomst, waar de paus de wereldleiders opriep om op te komen tegen geweld, in het bijzonder geweld in naam van religie. 

Na de misviering nam de paus uitgebreid afscheid van de Arabische kroonprins, alvorens op het vliegtuig te stappen.

Meest gelezen