Van Nederland tot de VS en India: uitspraak van Schauvliege haalt ook in de rest van de wereld het nieuws

Dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de klimaatbetogingen afdoet als een complot, haalt niet enkel de Belgische media. Ook in andere landen verschijnen er berichten over de uitspraak - en de gevolgen ervan - op nieuwswebsites. Een overzicht. 

"Belgian Climate Minister Denounces Protest Marches as Plot", zo kopt de Amerikaanse krant The New York Times. Oftewel: de Belgische minister van Klimaat wijst de klimaatmarsen af als een complot. De krant brengt een uitgebreid bericht van het persbureau AP met daarin reacties van onder anderen Schauvliege zelf - "I said something that was not correct" -, CD&V-voorzitter Wouter Beke, de oppositie en Anuna De Wever. Dat het lot van de minister onzeker is, is volgens de krant duidelijk. 

Hetzelfde bericht staat ook te lezen op de website van onder meer The Seattle Times, The Washington PostThe National Post en zelfs New Delhi Times in India. 

De Britse krant The Guardian benadrukt dat de minister haar verontschuldigingen heeft aangeboden nadat ze de protesten een "samenzwering" had genoemd.

De krant legt uit dat het scholierenprotest in Vlaanderen is ontstaan en dat de Vlaamse minister in een storm van kritiek is terechtgekomen. "België heeft vier klimaatministers", zo staat er nog te lezen. "Maar er is geen globaal plan om de klimaatdoelstellingen te halen."

Volgens de Nederlandse krant NRC "wankelt" de minister na haar uitspraken. Ook hier het relaas van de feiten en alle reacties gebundeld in één bericht. 

De Nederlandse omroep NOS benadrukt dan weer dat de uitspraken Schauvliege flink beschadigd hebben. Al denkt correspondent Sander van Hoorn niet dat het tot een ontslag zal komen. "De coalitiepartijen lijken genoegen te nemen met haar excuses en dat lijkt ook haar eigen partij te doen, ook al heeft de voorzitter nog niet gereageerd", zo zegt hij. 

Meest gelezen