Videospeler inladen...

Emotionele Joke Schauvliege stopt als minister: "Klimaatbeleid verder voeren zonder dat mijn persoon dat hypothekeert"

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) stapt op. Dat is beslist na een crisisbijeenkomst van de CD&V-top. Schauvliege kwam zwaar onder vuur te liggen na een foute uitspraak over de klimaatprotesten. "Het is moeilijk om te blijven functioneren", zei een emotionele Schauvliege tijdens een persconferentie. Er is nog geen opvolger aangeduid.

Schauvliege had afgelopen weekend tijdens een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat laten verstaan dat er meer zit achter de recente klimaatprotesten. "Dat hebben ze mij ook verteld vanuit de Staatsveiligheid", zei ze. Maar dat bleek niet te kloppen. Schauvliege excuseerde zich voor die uitspraak, maar dat kon de kritiek niet stillen.

De hele namiddag was er spoedberaad bij CD&V. Tijdens een persconferentie vanavond kondigde minister Schauvliege - geflankeerd door partijvoorzitter Wouter Beke en collega-minister Hilde Crevits - aan dat ze opstapt. Een opvolger is er nog niet aangeduid. Schauvliege kan wel lijsttrekker blijven in Oost-Vlaanderen voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei.

"Het was duidelijk dat de voorbije weken de pijlen steeds op mijn persoon werden gericht", aldus Schauvliege. "De voorbije week met duizenden mails en sms'en, die mij dag en nacht hebben overspoeld. Ik kon geen normale communicatie meer voeren. Ik heb mij inderdaad in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver en ik heb een niet gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen." Op dat moment kon Joke Schauvliege haar tranen niet meer bedwingen. 

"De stroom van kritiek is natuurlijk blijven komen en het is moeilijk om op die manier te blijven functioneren als klimaatminister." Schauvliege wees op dossiers die nog op tafel liggen, onder meer rond de betonstop, windmolens en de bescherming van zonevreemde bossen. "Ik hoop dat die er nog allemaal snel kunnen door komen. En daarom denk ik dat het beter is dat ik ontslag neem en dat ik op die manier kan zorgen dat het klimaatbeleid verder drastisch kan gevoerd worden zonder dat mijn persoon dat hypothekeert."

Bekijk hier de integrale persconferentie over het ontslag van Joke Schauvliege als minister: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen