Smelten van sneeuw leidt tot hevige overstromingen in Bosnië-Herzegovina

Een zeer snelle stijging van temperatuur samen met hevige regenval hebben het afgelopen weekend flinke overstromingen veroorzaakt op verschillende plekken in Bosnië-Herzegovina. De regering kondigde daarom de noodtoestand af.

Dorpen en steden rondom Zenica, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Sarajevo, waren er het zwaarst aan toe. Vele huizen raakten verwoest en honderden mensen moesten worden geëvacueerd. Later stortte een voetgangersbrug net buiten Sarajevo in door het overstromen van de Zeljeznica rivier. 

Binnen een tijdsspan van 24 uur steeg de temperatuur van 0 graden Celsius naar 15 graden Celsius waardoor grote hoeveelheden sneeuw in sneltempo smolten. De dorpen Zenica and Kakanj, gelegen in centraal Bosnië, kondigden de noodtoestand af in een aantal wijken. Niet veel later werden velen geëvacueerd met rubberboten. Scholen waren vanaf gisteren gesloten in een groot deel van de getroffen gebieden en vandaag brachten de autoriteiten een bezoek aan de regio.

Later werd er ook melding gemaakt van landsverschuivingen in het zuiden van het land als het gevolg van wateroverlast. Tot op heden zijn er nog geen doden of gewonden gemeld. Er wordt geen regen of sneeuw meer verwacht voor de rest van de week, maar wel temperaturen van ongeveer 10 graden Celsius wat de sneeuw verder kan doen smelten waardoor het niveau van rivieren nog zal stijgen.

Meest gelezen