Videospeler inladen...

Klimaatactivisten overspoelen ministers met sms'jes: "Wat als iedereen dit wapen gaat gebruiken om zijn punt te maken?"

De actievoerders van Act For Climate Justice blijven achter hun actie staan om de bevoegde klimaatministers met e-mails en sms'en te bestoken. Dat zegt Arno Kempynck tijdens een verhitte discussie in "De afspraak". Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, vindt de actie griezelig. "Er zijn naast klimaat nog andere zaken die meer aandacht zouden moeten krijgen in de politiek. Wat als iedereen dit wapen gaat gebruiken om zo zijn punt te maken? Dit is een soort van stalking", zegt ze. 

De vier klimaatministers worden sinds vorige week overspoeld door sms'jes en e-mails over hun klimaatbeleid na een oproep van de beweging Act For Climate Justice. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) alleen al kreeg duizenden sms'jes op haar gsm binnen. Ze haalde dat aan als aanleiding waarom ze niet meer kan functioneren als minister. 

"Ik heb vanaf woensdag duizenden sms'en en mails gekregen", vertelde minister Schauvliege in ons middagjournaal. "Ook heel veel bagger op sociale media." Alles samen zou Schauvliege duizenden sms'jes hebben gekregen op een paar dagen tijd. Die zouden er volgens haar toe geleid hebben dat "ze zich wat heeft laten meeslepen" afgelopen weekend. En daardoor de klimaatmarsen een "complot tegen haar" noemde. Uitspraken waarvoor ze zelfs de Staatsveiligheid als bron aanhaalde, maar die ze intussen heeft ingetrokken. 

Tijdens de persconferentie waarop ze haar ontslag aankondigde, zei ze ook dat ze door die sms'jes niet meer op een normale manier kon communiceren, ook niet met haar gezin. 

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Act For Climate Justice is de burgerbeweging achter die sms'jes. Ze roept sinds vorige week burgers op om de klimaatministers "wakker te schudden" en "aan te spreken" over de klimaatproblematiek. Duizenden affiches en stickers zijn zo opgehangen in Brussel, Leuven, Gent, Antwerpen, Oostende, Namen en Luik.

Ook online roepen ze op om de bevoegde ministers te bellen, mailen en sms'en. Daarvoor werden onder meer de gsm-nummers van drie van de vier ministers op hun website gezet. Initiatiefnemer Arno Kempynck blijft erbij dat ze enkel de professionele gsm-nummers van de ministers hebben verspreid en geen privénummers. 

Volgens politiek analisten Liesbeth Van Impe, Mia Doornaert en Ivan De Vadder hebben Belgische ministers over het algemeen maar één gsm, die ze zowel privé als professioneel gebruiken. "Belgische politici zijn heel bereikbaar en hebben doorgaans één gsm-nummer dat ze voor alles gebruiken", zegt Liesbeth Van Impe. "Ik vind dat wel redelijk intrusief als je daar een bombardement op zet."

"Wij hebben een manier gevonden waarop burgers hun recht kunnen opnemen om de bevoegde ministers te contacteren", zegt Kempynck. "De bedoeling is om de ministers aan te manen tot het nemen van concrete beleidsmaatregelen in het klimaatbeleid waar we al jaren op aan het wachten zijn. Ondertussen is de CO2-uitstoot in ons land sinds 2012 niet meer gedaald. Het belangrijkste is dat we hen hebben kunnen aanspreken."

Juridisch staartje?

Volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder komen de actievoerders juridisch dicht in de buurt van stalking en zou dit een juridisch staartje kunnen krijgen als iemand een klacht indient, maar voorlopig zijn de geviseerde ministers dat niet van plan. 

Bij federaal minister Marghem is te horen dat de e-mails met meer concrete voorstellen zullen worden beantwoord. Bij Waals minister Crucke zijn ze van plan om alle mails te beantwoorden.

Volgens Act For Climate Justice is alvast geen grens van fatsoen overschreden met de actie. "Zoveel jaren doen alsof je het klimaat belangrijk vindt, is pas een grens van fatsoen overschrijden", zegt Kempynck. "Dat is veel interessanter dan een discussie over de manier van actievoeren."

Hoewel de manier van actievoeren bij de politiek analisten veel vragen oproept, zijn ze het erover eens dat het niet de vele sms'jes zijn die Joke Schauvliege tot ontslag gedwongen hebben, maar het feit dat ze een fout heeft gemaakt.

Bekijk hier de discussie in "De afspraak" over de actie van Act For Climate Justice:

Videospeler inladen...

Over hoeveel sms'en en mails gaat het?

Volgens Act For Climate Justice hebben ongeveer 44.000 mensen deelgenomen aan de actie. Een rondvraag bij de verschillende ministers levert een groot aantal sms'en en mails op:

  • Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V): duizenden sms'en en onduidelijk aantal e-mails
  • Waals minister Jean-Luc Crucke (MR): 1.500 à 2.000 sms'en en 5.000 à 6.000 e-mails
  • Brussels minister Céline Fremault (CDH): 1.500 sms'en en 5.000 e-mails
  • Federaal minister Marie-Christine Marghem (MR): 2.000 e-mails, maar geen sms'en

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen