AFP or licensors

Tweede State of the Union voor Trump: wat valt er te verwachten?

Vannacht om 3 uur onze tijd zal de Amerikaanse president Donald Trump het Congres toespreken. Zijn State of the Union heeft "Choosing Greatness" als titel gekregen en zal oproepen tot optimisme.

Diverse media in de Verenigde Staten verwachten dat een oproep tot eenheid een belangrijke boodschap zal zijn tijdens de State of the Union, als poging tot het vinden van een oplossing voor de verdeeldheid tussen de partijen over onder andere migratie en de Mexicaanse muur.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen Trump zijn eerste SOTU gaf, is er veel verdeeldheid in het Congres door een meerderheid aan democraten in het Huis van Afgevaardigden. Mede hierom wordt aangenomen dat Trump een poging gaat doen een gematigde toon aan te slaan en zal vragen om samenwerking tussen Republikeinse-  en Democratische Congresleden.

Er zal een inspirerende visie van Amerikaanse grootsheid gepresenteerd worden

De SOTU van dit jaar zal de titel  "Choosing Greatness" dragen, zo lieten medewerkers van het Witte Huis weten aan Amerikaanse media. Trump zal  "een inspirerende visie van Amerikaanse grootsheid" presenteren en een optimistische boodschap brengen. De toespraak zal verdeeld zijn in vijf thema's: gezondheidszorg, immigratie, nationale veiligheid, handel en infrastructuur. De beruchte Mexicaanse muur wordt niet vermeld als apart thema, maar zal ongetwijfeld aan bod komen bij een van de andere onderwerpen.

Ondanks de verwachting dat de president met positieve taal zal spreken, is niet duidelijk of er effectief nieuwe standpunten naar voren zullen komen die toenadering tot de oppositie kunnen betekenen.  Zo wordt er gesuggereerd dat de president alsnog de noodtoestand kan afkondigen om ook zonder akkoord van het Congres de muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Beiden partijen zijn dus sceptisch en schatten de kans klein dat de president bereid is compromissen te sluiten.

Ook wordt er mogelijk aandacht besteeds aan de situatie in Venezuela tijdens de SOTU, gezien daar momenteel een politieke crisis gaande is. Zo hebben de Verenigde Staten al steun betuigd aan de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido. Noord-Korea zal mogelijk ook aan bod komen. Eind februari zal er namelijk een nieuwe ontmoeting plaatsvinden tussen de leiders van beiden landen.

Op traditionele wijze zal de oppositie na afloop van de SOTU een reactie geven. Democratisch tegengas zal dit jaar worden gegeven door Stacey Abrams, die in november nog tevergeefs een gooi deed naar het gouverneurschap van de staat Georgia. Binnen de Democatische partij wordt zij als een van de rijzende sterren gezien. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de reactie op de SOTU wordt geformuleerd door een zwarte vrouw.

Protesten tegen de shutdown van president Trump
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Wat is de State of the Union?

De State of the Union is een toespraak die elk jaar wordt gegeven door de Amerikaanse president voor de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hierin stelt hij zijn visie over de toekomst van het land voor. Deze speech zal vanavond om 21 uur (morgenochtend 3 uur Belgische tijd) worden gegeven in het Congres in Washington.

Normaal gezien zou de State of the Union al een week eerder plaats hebben gevonden, op dinsdag 29 januari. Maar de toespraak is uitgesteld op verzoek van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Door de aanhoudende "shutdown", veroorzaakt door de onenigheid tussen de Democraten en de Amerikaanse president over het budget voor de bouw van de muur, werd de planning overhoop gehaald. Door een tijdelijk akkoord zijn de federale overheidsdiensten tot 15 februari weer geopend en kan de toespraak deze week alsnog plaatsvinden.

Het uitstellen van de SOTU is nog maar een keer eerder voorgekomen in de geschiedenis van de VS. Toemalig president Ronald Reagan besliste in 1986 zijn toespraak een week later te geven als gevolg van de ramp met het ruimteveer Challenger. Hierbij kwamen zeven mensen om het leven.

Meest gelezen