Voorzitter Algemeen Boerensyndicaat: "Dachten dat Schauvliege het ging hebben over het mestactieplan"

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) zorgde voor gefronste wenkbrauwen toen ze in haar speech voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in Lierde haar intussen beruchte uitspraak deed over de klimaatbetogers en de Staatsveiligheid. "Wij hadden verwacht dat ze het zou hebben over de toekomst van het mestactieplan", zegt lokaal voorzitter Guy Depraetere.

"Wij nodigen elk jaar gastsprekers uit op onze nieuwjaarsreceptie", vertelt Depraetere. "Dit jaar konden we minister Schauvliege strikken. Zij zou het onder meer hebben over de relatie tussen natuur en landbouw en over MAP 6, een technische term die staat voor de toekomstige uitwerking van het mestactieplan." Maar het draaide dus anders uit. "Dat was ook voor ons verrassend. De minister hield een gemoedelijke speech, zonder al te veel diepgang. Maar plots kwam het verhaal over de afrekening en de Staatsveligheid."

Lierde op de kaart

Persoonlijk kan Depraetere de minister wel enigszins volgen. "Je kan je afvragen of je kinderen mag gebruiken voor een politieke afrekening. En je kan gebeurtenissen uit het verleden (een incident met oud-minister Vera Dua van Groen) op zekere manier in verband brengen met de klimaatmarsen van vandaag."

Verzoening

"Het is sowieso een moeilijke opgave om natuur en landbouw met elkaar te verzoenen", zegt Depraetere.  Minister Schauvliege heeft haar uitspraak intussen ook bijgestuurd. "Feit is wel dat de ABS-afdeling van Lierde nu op de kaart staat", lacht Depraetere. Hij voegt er nog aan toe dat ook de andere sprekers op de nieuwjaarsreceptie interessante dingen hebben gezegd. "Die uitspraken sluiten ook nauwer aan bij onze bekommernissen dan wat de minister zei", besluit Depraetere.

kasto80

Meest gelezen