Videospeler inladen...

Vakbonden en gele hesjes voor het eerst samen op straat in Franse steden, gespannen sfeer in Parijs

In verschillende Franse steden komen tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Voor het eerst krijgt de organiserende vakbond CGT steun van de gele hesjes. In de meeste Franse steden verliepen de manifestaties rustig, maar in Parijs is de sfeer toch weer gespannen, zegt correspondent Frank Renout.

Tot de stakingsdag in Frankrijk is opgeroepen door de grote vakbond CGT. Die wordt gesteund door enkele kleine linkse oppositiepartijen, maar ook door de beweging van de gele hesjes. Het is de eerste keer dat de vakbond en de gele hesjes zij aan zij de straat op gaan. 

"Aanvankelijk heerste aan beide kanten wantrouwen, maar beetje bij beetje zijn beide bewegingen naar elkaar toegegroeid", klinkt het. Eind vorig jaar stond secretaris-generaal Philippe Martinez van de CGT inderdaad nog afkerig tegenover de gele hesjes. Hij had het niet begrepen op hun anti-fiscale discours en vreesde dat de beweging zou worden gerecupereerd door extreemrechts. Hij draaide bij toen de gele hesjes zich uitspraken voor een hoger minimumloon, voor "fiscale rechtvaardigheid" en een betere openbare dienstverlening. 

Manifestatie in Marseille.
AFP or licensors

Martinez stapt zelf mee op in de betoging in Parijs, die rond 14 uur van start is gegaan. In Parijs zijn er opnieuw onlusten gemeld tussen betogers en de oproerpolitie. "De situatie op de Place de la Concorde, hartje Parijs, is toch wel gespannen en onrustig", zegt correspondent Frank Renout in Parijs.

"De oproerpolitie heeft net een aantal salvo's met traangasgranaten afgevuurd op de menigte die hier verzameld is. Maar ook tijdens de mars naar de Place de la Concorde was het al erg onrustig. Er werd een bank vernield en geldautomaten in brand gestoken door betogers. Ook werd een McDonald's-restaurant kort en klein geslagen door extreemlinkse activisten die meelopen met de betogers."  

AFP or licensors

In Parijs telde de politie 18.000 betogers, de organiserende vakbond telde er 30.000.

"Anticasseurs"

In andere steden werd al vroeger op de dag gemanifesteerd. In Marseille telde de politie ruim 5.000 betogers, in Lyon meer dan 4.000. Ook in Strasbourg, Caen, Le Havre, Clermont-Ferrand en Tours kwamen tussen 1.500 en 2.500 mensen op straat.

In Bordeaux is de universiteit geblokkeerd door studenten. In Parijs blijft de Eiffeltoren dicht voor het publiek. Ook onder meer de luchthaven van Nantes en de haven van Le Havre ondervinden hinder door de staking. 

Marseille.
AFP or licensors

Net vandaag, op de stakingsdag, heeft het Franse parlement met een grote meerderheid de zogeheten "loi anticasseurs" goedgekeurd. Die geeft plaatselijke besturen de mogelijkheid om betogingen te verbieden. De senaat moet zich nu ook nog over de wettekst buigen, dat zal gebeuren op 12 maart.

De vakbonden zijn zeer tegen de wet gekant. De CGT wil halfweg maart al een nieuwe stakingsdag plannen.

Bekijk hieronder beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen