Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA): "Uitspraken Schauvliege waren ongelukkig"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de complotuitspraken van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege over de klimaatbetogers "ongelukkig". Schauvliege had gesuggereerd dat ze via de Staatsveiligheid "weet wie er achter de klimaatbetogingen zit". Maar dat bleek een leugen te zijn. Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele laat weten "met verstomming geslagen" te zijn.

"De uitspraken van minister Schauvliege over de klimaatbetogingen en de Staatsveiligheid waren ongelukkig, het is goed dat de minister zich hiervoor verontschuldigd heeft", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "De deelnemers aan de klimaatbetogingen, jong en oud, manifesteren uit idealisme en bezorgdheid. Zoals ik namens de regering in het parlement verklaard heb: hun zorg is onze zorg." Hij zegt ook open te staan voor alle voorstellen voor het Vlaamse energie- en klimaatplan.

Bourgeois benadrukt verder nog dat ook de landbouw een tandje moet bijsteken in de strijd tegen de klimaatverandering. De minister-president "betreurt dat de indruk gewekt is dat de landbouw zich niet zou moeten engageren". Hij roept de minister op "om de komende maanden met concrete beleidsmaatregelen te bewijzen dat die indruk verkeerd is".

Diependaele (N-VA): "Met verstomming geslagen"

Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele laat weten dat hij "met verstomming geslagen was toen het nieuws gisteren binnenliep". "Maar - mocht er al een uitleg voor zijn - gaan wij toch eerst vragen wat haar bezielde om zoiets te zeggen."

Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Wilfried Vandaele (N-VA) zit in de commissie Leefmilieu waar minister Schauvliege normaal gezien vanmiddag uitleg ging geven, maar ze liet weten dat ze toch niet zou komen. Hij vindt dat de minister in een aantal dossiers te sterk beïnvloed wordt door lobbygroepen. Hij postte vandaag een foto op Twitter van vorig jaar waar hij minister Schauvliege een bijl overhandigde. Hij voegde als commentaar toe: "Ik gaf de minister vorig jaar nochtans het juiste gereedschap om zich los te maken van landbouw- en andere lobby's."

In "De wereld vandaag" op Radio 1 werd Vandaele gevraagd of hij vindt dat Joke Schauvliege nog kan functioneren als minister. "Ik vind mevrouw Schauvliege een intelligente mevrouw. Eigenlijk moet ze het wel kunnen. Ze heeft de opleiding en de bagage. En toch hapert het af en toe in de uitvoering van plannen", zei hij.

"Ik weet niet hoe dat komt. Heeft dat te maken met haar omgeving, met haar kabinet of met groepen die haar beïnvloeden? Waarschijnlijk is het ook geen toeval dat de minister-president vanmorgen zei dat ook de landbouwsector toch mee in dat verhaal moet. Dat zij dezelfde inspanningen moeten doen voor het klimaat als andere sectoren. Blijkbaar heeft hij ook het gevoel dat die sector erg veel druk op de minister uitoefent."

Voormalig N-VA-staatssecretaris Theo Francken tweet intussen over Schauvliege dat "ze zich het niet te veel moet aantrekken": 

Groen: "Majeur probleem"

"Ik moet zeggen dat ik bijna uit mijn zetel was gevallen na die uitspraak", reageerde Vlaams fractieleider Björn Rsozka, nog vóór bekend raakte dat Schauvliege had gelogen.

"Ofwel heeft minister Schauvliege inderdaad vanuit de Staatsveiligheid informatie gekregen en dan doorbreekt ze de discretie die rond dergelijke informatie ligt. Ofwel klopt de informatie niet en heeft de Staatsveiligheid haar niets bezorgd, en dan zitten we met een majeur probleem van een minister die de engagementen van vele duizenden mensen die een ambitieuzer klimaatbeleid hebben gevraagd door de modder trekt."

Het is pijnlijk duidelijk geworden dat we van minister Schauvliege niets meer hoeven te verwachten

Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A)

Rzoska is van plan om Schauvliege het vuur aan de schenen  te leggen tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement van morgen.

SP.A: "Hoe ernstig kunnen wij Schauvliege nog nemen?"

"Minister Joke Schauvliege heeft gelijk: de klimaatbetogingen zijn geen toeval. Ze zijn het gevolg van haar ambitieloos klimaatbeleid. Alleen wil minister Schauvliege dat maar niet inzien", reageerde Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A), ook hier nog vóór de excuses van Schauvliege.

"De excuses die ze inroept om de eisen van de klimaatbetogers niet ernstig te nemen, zijn hallucinant. Waar de minister de betogingen eerst als een steunbetuiging beschouwde, beweert ze nu dat er een complot achter zit. Hoe ernstig kunnen wij minister Schauvliege nog nemen? SP.A steunt de eisen van de klimaatbetogers. Maar het is pijnlijk duidelijk geworden dat we van minister Schauvliege niets meer hoeven te verwachten."

Meest gelezen