Videospeler inladen...

20 jaar oude verdwijningszaak opgelost: jongen die in 1999 als 14-jarige verdween levend teruggevonden

Een van de oudste verdwijningszaken van minderjarigen in ons land is opgelost. En kent een goed einde. Een jongen die in 1999 op 14-jarige leeftijd verdween, is na 20 jaar levend teruggevonden. "De man heeft verklaard dat hij zelfstandig en vrijwillig vertrokken is in 1999", vertelt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Onlangs heeft een verwante contact opgenomen om te zeggen dat Lembi onder een andere identiteit in het buitenland verblijft."

Op 12 november 1999 verdween de toen 14-jarige Simon Lembi in Sint-Gillis, Brussel. Na 20 jaar kent het verdwijningsdossier toch nog een goed einde: de man is levend teruggevonden.  Het dossier was een van de oudste verdwijningsdossiers van minderjarigen in ons land. 

Lembi was de oudste van de vier kinderen. Volgens eerdere mediaberichten arriveerden ze tien dagen voor zijn verdwijning vanuit Angola in België. Op de verdwijningsdag zou hij rond 17 uur aan zijn moeder gevraagd hebben om televisie te gaan kijken in een nabijgelegen gemeenschapscentrum in de Parmastraat in Sint-Gillis. Maar de jongen keerde niet terug. Tot vandaag.

Wat is er precies gebeurd?

Maar wat is er nu precies gebeurd? Het Brusselse parket heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de doorbraak in de verdwijning. "In november 2018 werd de Cel Vermiste personen gecontacteerd door iemand die zei dat hij verwant was met Simon Lembi. Volgens hem verbleef Lembi onder een andere identiteit in het buitenland." De politie heeft dat gecontroleerd, de jongen - een dertiger intussen - werd onder meer verhoord en hij verklaarde dat hij wel degelijk Simon Lembi was. 'Hij heeft verklaard dat hij in 1999 alleen, zelfstandig en uit vrije wil vertrokken is door familiale moeilijkheden. Hij zou dus niet ontvoerd zijn of zo", vertelt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. 

Dit is een mooi bewijs van wat Alain Remue van de Cel Vermiste Personen altijd zegt: "Zeg nooit nooit". Een verdwijningsdossier wordt nooit afgesloten

Ine Van Wymersch - woordvoerder Brussels parket

Hoe hij zijn andere identiteit heeft kunnen aannemen en wat hij al die jaren gedaan heeft, weten we niet. Maar het zou bijvoorbeeld kunnen dat hij als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar een ander land gegaan is. "Bijna 20 jaar later wil hij niet dat zijn huidige identiteit of zijn verblijfplaats onthuld wordt. We kunnen wel zeggen dat hij in goede gezondheid verkeert. Dit is wel een mooi bewijs van wat Alain Remue van de Cel Vermiste Personen altijd zegt: "Zeg nooit nooit". Een verdwijningsdossier wordt nooit afgesloten." Zijn familie werd verwittigd, maar tot nu toe is er nog geen contact geweest.


Bekijk hieronder de analyse van Koen Wauters in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen