Bourgeois steunt voorstel Agoria: "Licentie 5G apart regelen in afwachting van totaal akkoord"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) steunt een voorstel van Agoria om de discussie over de veiling van de 5G-licenties te deblokkeren. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement. Agoria stelt voor de veiling van de nieuwe 5G-band los te koppelen van de rest van het dossier zodat de operatoren zouden kunnen werken met testlicenties.

"We hebben 5G absoluut nodig in Vlaanderen en we zouden daarin zelfs voorsprong kunnen nemen, het is dus heel jammer dat er geen akkoord tot stand is gekomen", zei Bourgeois.  

"Het is nu voor de derde keer dat het overlegcomité bijeen is gekomen, zonder enig voorstel van de federale, zonder dat er tussentijd gepraat wordt, zonder dat ik vaststel dat de federale minister enig mandaat heeft om daar uit te geraken", stelt Bourgeois.

"Het is zo dat wij een bestaande verdeelsleutel hebben: 20 procent voor de gemeenschappen (voor de transmissie van media) en 80 procent voor federaal (voor de transmissie van data), terwijl internationale experten zeggen dat de transmissie van data een minderheid wordt en de transmissie van media-content 80 procent wordt. Wij willen dus een fundamenteel andere verdeelsleutel, net zoals de andere gemeenschappen."

"Bovendien was bij de laatste verdeling in 2013 afgesproken dat federaal een monitoring zou doen van de evolutie van dat gebruik in die transmissie. Alleen het BIPT kan dat, maar die monitoring is er vandaag nog altijd niet. Ik denkt dat het zeer moeilijk is om hieruit te geraken."

Loskoppelen 5G-band

"Wat ik persoonlijk wel wil bekijken is een voorstel van Agoria dat zegt: laat ons enkel de 3,5 gigahertz-band (voor 5G) eruit halen en die veilen, zonder een akkoord de maken over de verdeling van de centen. Daarmee kan de uitrol van 5G starten en kunnen de operatoren al van start gaan totdat er later dit jaar of in 2020 een definitief akkoord is."

"Persoonlijk denk ik dat dit voorstel een oplossing zou kunnen zijn om de stekker er nu uit te halen en te zorgen dat die start kan gebeuren. Ik moet dat nog wel bespreken met mijn collega-ministers, maar ik vind dat het overwegen waard. Als de andere gemeenschappen en federaal daarmee akkoord gaan, dan kunnen we wel starten en verliezen we geen tijd.", besluit Bourgeois.

Naast de verdeelsleutel tussen de federale overheid en de gemeenschappen, ook voor 3G en 4G, is het mogelijk toelaten van een vierde operator een twistpunt dat een akkoord bemoeilijkt. Volgens Agoria zijn de operatoren Telenet, Orange en Proximus, in ieder geval wel te vinden voor het loskoppelen van de 5G-band. .  

Meest gelezen