Videospeler inladen...

"A special place in hell" voor brexiteers zonder plan: uitspraak EU-topman Tusk maakt Britten woest

Europees voorzitter Donald Tusk heeft een flinke stok in het Britse hoenderhok gegooid. "Er is een speciale plek in de hel voor diegenen die de brexit gepromoot hebben zonder dat ze ook enig plan hadden om die uit te voeren." Nogal wat Britten voelen zich aangesproken.

Donald Tusk deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie met de Ierse premier Leo Varadkar in Brussel en herhaalde die uitspraak nadien nog eens op zijn Twitteraccount.

"Ik vraag mij af hoe die speciale plek in de hel eruitziet, die bestemd is voor diegenen die de brexit gepromoot hebben zonder dat ze zelfs ook maar een vaag plan hadden hoe ze die gingen uitvoeren." (zie video hieronder) Tusk herhaalde dat de EU geen enkel nieuw voorstel zal doen voor de brexit aan de Britse premier Theresa May bovenop het akkoord dat eind november bereikt was. May wil opnieuw praten over dat akkoord, omdat het anders niet door haar parlement goedgekeurd zal raken.

Tusk en Varadkar stelden dat de EU en dus ook Ierland zich in allerijl voorbereiden op een brexit op 29 maart zonder akkoord met het Verenigd Koninkrijk, waardoor dat land gewoon uit de Unie, de eenheidsmarkt en de douane-unie zal vallen.
(lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Hell breaks loose" in het VK

"Dit zal u veel problemen opleveren in de Britse pers", waarschuwde de Ierse premier Varadkar de voorzitter van de Europese Raad Tusk na diens uitspraak en de reactie liet inderdaad niet lang op zich wachten. De Britse premier Theresa May reageerde dat "het aan de EU-voorzitter is om te oordelen of die uitspraken veel oplossen". May voelt zich wellicht niet persoonlijk geviseerd door Tusk, maar de ophef over zijn uitspraken, maakt haar positie in Londen er niet gemakkelijker op.

Haar partijgenote en overtuigd "brexiteer" Andrea Leadsom, de schakel tussen de Conservatieve regering en het parlement, noemt de opmerking van Tusk "onaanvaardbaar en wansmakelijk".  

De voormalige leider van de UK Independence Party (UKIP) en topbrexiteer Nigel Farage tweette het volgende: "Na de brexit zullen we bevrijd zijn van niet-verkozen arrogante bullebakken zoals jij en kunnen we ons eigen land leiden. Dat lijkt mij de hemel op aarde."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen