Videospeler inladen...

Alain Remue over de "onwaarschijnlijke" ontknoping in 20 jaar oude verdwijning: "Bewijst dat je niks mag uitsluiten"

"Een onwaarschijnlijke ontknoping." Zo omschrijft Alain Remue van de Cel Vermiste Personen de doorbraak in de 20 jaar oude verdwijning van Simon Lembi. "Het is bijna onmogelijk te verstaan dat het kan. Maar het bewijst dat je nooit iets mag uitsluiten."

In 1999 verdween Simon Lembi als 14-jarige jongen. In 2019 wordt hij teruggevonden als 34-jarige man. Het is het onwaarschijnlijke einde van een 20 jaar oude verdwijningszaak. "Een onverhoopte ontknoping", zo noemt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen het. "Wie zou nu zoiets denken? Simon Lembi was een van de kinderen op de lijst met vermiste kinderen, die we intussen jammer genoeg allemaal kennen. Op een bepaald moment gaat de hoop verloren om ooit nog iets van hem te vinden. En dan plots: toch nog informatie."

Het was "zijn" Cel Vermiste Personen die enkele maanden geleden gecontacteerd werd door een familielid van Lembi. Die wist te vertellen dat de jongen nog leefde: in het buitenland en met een andere identiteit. 

Het bewijst nog maar eens dat je nooit iets mag uitsluiten

Alain Remue - Cel Vermiste Personen

Het blijkt uiteindelijk om een "wegloopsituatie" te gaan. "Iets wat op een bepaald moment niet meer mogelijk geacht werd, zeker omdat het zo lang gaat duren", vertelt Remue. "Al bij al, een kranig baasje, als je ziet wat er gebeurd is op die termijn. Het is bijna onmogelijk te verstaan dat het kan. Maar het bewijst nog maar eens dat je nooit iets mag uitsluiten."

Zeldzaam is het zeker. "Ik heb dit nog niet vaak meegemaakt. Ik herinner mij een dossier van jaren geleden. Toen heeft een Waals meisje het 13 maanden uitgehouden. Dat was al onwaarschijnlijk. Maar dit. Dit is méér dan onwaarschijnlijk."

Dit is méér dan onwaarschijnlijk

Alain Remue - Cel Vermiste Personen

Moeilijke dag voor ouders van vermiste kinderen

Een happy end in dit dossier dus. Maar er zijn veel - soms jaren oude - dossiers die nog niet opgelost zijn. Voor die ouders is dit een moeilijke dag. "Nathalie Geijsbregts, Liam Vanden Branden, we kennen de namen. In sommige dossiers hebben we op z'n minst een idee van wat er zou kunnen gebeurd zijn. Maar we moeten realistisch zijn: er is een groot verschil tussen deze zaak en een jongen van twee die vermist raakt. Toch kan ik me voorstellen dat het voor mama's en papa's van vermiste kinderen een speciale dag moet zijn. Iedereen heeft dat gevoel: "Zou het bij ons ook kunnen..."."

We moeten realistisch zijn: er is een groot verschil tussen deze zaak en een jongen van twee die vermist raakt

Alain Remue - Cel Vermiste Personen

Maar ook voor de ouders van Simon Lembi is dit geen evidente dag. Hij liep zélf weg en tot vandaag is er nog geen contact geweest. "Veel hangt af van de persoon in kwestie. Misschien dat hij binnen een dag, een week, twee weken anders denkt. Maar hoe dan ook is dit een bijzondere zaak."

Herbeluister hier het gesprek met Alain Remue in "De wereld vandaag"

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen