AP2009

Costa Ricaanse ex-president en Nobelprijswinnaar Óscar Arias beschuldigd van aanranding

De Costa Ricaanse ex-president Óscar Arias Sánchez wordt beschuldigd van aanranding. Hij zou vier jaar geleden een Costa Ricaanse psychiater en activiste misbruikt hebben tijdens een bezoek aan zijn huis. Arias geldt als een van Latijns-Amerika's meest gerespecteerde politici. Hij was niet enkel twee keer president van zijn land, maar won ook de Nobelprijs voor de Vrede.

Alexandra Arce von Herald, psychiater en activiste tegen kernwapens, diende begin deze week een klacht in tegen Óscar Arias Sánchez. De ex-president en de vrouw hebben elkaar in het verleden verschillende keren ontmoet, Arias was een belangrijke pleitbezorger van denuclearisatie.

De vrouw beschuldigt de ex-president er nu van haar in 2014 aangerand te hebben. Ze bracht eind 2014 een bezoek aan zijn huis om het over een aankomend evenement in Wenen te hebben. Arias zou die dag achter haar zijn gaan staan, haar borsten aangeraakt hebben en haar betast hebben onder haar rok. "Ik verstijfde en wist niet wat ik moest doen", vertelde ze in een interview met lokale media en de Amerikaanse krant The New York Times. "Ik was zo in shock."

Dat ze pas na vier jaar naar het gerecht is gestapt, verklaart Alexandra Arce von Herald door de tijdsgeest van toen. Voor de #metoo-beweging was een dergelijke ernstige beschuldiging tegen zo'n machtige man ondenkbaar, argumenteert ze. De beschuldigingen tegen onder meer Hollywoodproducer Harvey Weinstein en tv-ster Bill Cosby, maar vooral de getuigenissen van de Amerikaanse turnsters hebben haar naar eigen zeggen over de streep getrokken om nu wel met haar verhaal naar buiten te komen en naar het gerecht te stappen.

Arias ontkent alle beschuldigingen, zegt dat hij onschuldig is en zich voor de rechtbank zal verdedigen. "Ik ontken de beschuldigingen tegen mij categoriek. Ik heb me nooit op een onrespectvolle manier tegenover welke vrouw dan ook gedragen."

Gerespecteerd staatsman

Óscar Arias Sánchez (78) is de meest prominente man in Latijns-Amerika tegen wie een klacht is ingediend wegens seksueel misbruik. Arias geldt als een van de meest gerespecteerde staatshoofden in de regio en is nog altijd de machtigste politicus in Costa Rica. Hij was er twee keer president, van 1986 tot 1990 en van 2006 tot 2010.

Tijdens zijn eerste ambtstermijn, met name in 1987, won hij ook de Nobelprijs voor de Vrede (foto onderaan). Hij kreeg de prijs voor zijn inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlogen in verschillende Centraal-Amerikaanse landen, die onder meer leidden tot een vredesakkoord in Guatemala eerder dat jaar.

AP1987

Meest gelezen