Videospeler inladen...

Karel De Gucht en echtgenote krijgen gelijk in fraudezaak: aanslag van 1 miljoen geschrapt 

Karel De Gucht, de voormalige Eurocommissaris voor Handel, krijgt gelijk in een lang aanslepende fraudezaak. Dat heeft de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg beslist. Eerder eiste de fiscus een bedrag van ongeveer een miljoen euro omdat De Gucht belastingen zou hebben ontdoken. De Gentse rechtbank schrapt die aanslag nu omdat er fouten werden gemaakt in het onderzoek. "Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist", reageert De Gucht. 

De hele zaak sleept al zo'n negen jaar aan. In 2010 startte de fiscus een onderzoek naar mogelijke belastingfraude. Het was de villa van Karel De Gucht (Open VLD) en zijn vrouw in Toscane, met een waarde van vijf miljoen euro, die argwaan wekte.

Volgens de fiscus waren er aanwijzingen van fraude, en daarom werden de rekeningen van het echtpaar ingekeken. Zo stootte de fiscus op een aandelentransactie die vragen opriep. In 2005 verkocht De Gucht de aandelen van een zinkbedrijf, en streek daardoor een winst op van 1,2 miljoen euro. Op die transactie eiste de fiscus uiteindelijk een bijkomende aanslag van meer dan een miljoen euro.

Onderzoeksfout

De rechtbank in Gent heeft die aanslag nu geschrapt, en geeft De Gucht gelijk. Volgens de rechtbank werd er een onderzoeksfout gemaakt, want de rekeningen van De Gucht mochten niet worden ingekeken. "Daardoor hebben ze een nietige onderzoeksdaad gesteld. Als gevolg daarvan werd besloten om de aanslag te vernietigen die daarop gevestigd is", vertelt de advocaat van De Gucht, Bruno Cardoen.

Over de grond van de zaak, of er belastingontduiking is gebeurd, sprak de rechter zich dus niet uit. De bijzondere belastinginspectie bekijkt nu of ze in beroep gaat tegen de uitspraak.

Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist

Karel De Gucht

"Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist", zegt De Gucht in een reactie. Hij omschreef de rechtszaak als een "heksenjacht die reeds tien jaar duurt", die zou uitgaan van Karel Anthonissen, de gewestelijke directeur van de bijzondere belastingsinspectie (BBI).

De Gucht zegt ook dat de hele procedure hem al "veel geld gekost heeft". "Het is voor mij een serieuze aderlating", zegt hij. "Voor vele mensen is het gewoon onmogelijk om door te gaan". 

Tweede rechtzaak

Tegen De Gucht en zijn vrouw loopt nog een tweede fiscale zaak. Die draait om recentere belastingaangiftes. Het echtpaar zou verliezen van hun Italiaanse landbouwbedrijf afgetrokken hebben van hun Belgische belastingen. Volgens de bijzondere belastingsinspectie mag dat niet. De uitspraak over die zaak wordt pas over enkele maanden verwacht.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen